Столичната Общинска избирателна комисия отказа да регистрира за участие в местните избори през октомври бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Решението на ОИК бе качено на сайта на комисията вчера. 

Кандидатурата на Иванчева за кмет на София бе издигната от Християндемократическата партия на България.

Отказът за регистрация е постановен, тъй като документите на Десислава Иванчева са били подадени в 17.07 часа, а крайният срок е бил в 17 часа. 

"След 17 часа на 24 септември в ОИК-СО няма постъпили други предложения за регистрация на кандидатски листи, освен от ПП "Християндемократическа партия на България", поради което комисията счита, не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво", пише в решението на избирателната комисия.

От там допълват, че част от документите не са били структурирани в EXCEL, каквото е изискването.

Решението на ОИК не е окончателно. То подлежи на оспорване в тридневен срок пред Централната избирателна комисия. 

В края на май Десислава Иванчева участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и спечели 1.55% от гласовете, изпреварвайки парламентарно представени и участващи в управляващата коалиция партии като "Атака" и НФСБ.