Президентът Румен Радев насрочва избори 2 в 1 на 9 юни. Тогава ще гласуваме за депутати в Народното събрание на предсрочни избори, както и за евродепутати в Европейския парламент. Това съобщи самият той по време на консултациите с излъчения за служебен премиер Димитър Главчев и парламентарните партии в президентството.

"Отиваме на Избори 2 в 1 на 9 юни, с което се надявам да има силна избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим все пак средства", каза Румен Радев пред ръководствата на парламентарните групи, които останаха в залата в отсъствието на ПП-ДБ и БСП.

Радев обяви, че във вторник ще издаде два указа за изборите - за национален парламент и за Европейски парламент, които обаче ще се проведат едновременно. Третият указ ще бъде за служебното правителство.

Тезата за избори 2 в 1 защити и президентът още вчера, по време на срещата с ЦИК, като призна, че ако се проведат на една дата, ще се спестят средства и ще се повиши избирателната активност. Председателката на Избирателната комисия Камелия Нейкова обяви, че ще се справят с организацията на двата вота в един ден.

За избори 2 в 1 го призоваха и повечето парламентарно представени политически сили през последните дни.

ПП-ДБ поискаха именно този вариант по време на връчването на втория мандат с аргумента, че ще се спестят 100 млн. лв. Аргументите изведе Кирил Петков, а президентът обеща да направи всичко по силите си, за да насрочи двата вота в един ден.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява предсрочните парламентарни избори да са заедно с европейските, за да се спестят пари, а и за да има по-висока избирателна активност. "Ние сме за избори 2 в 1, за да не се харчат излишни пари. Второ, избирателната активност ще бъде по-висока", каза соцлидерката.

Най-добре е изборите на 9 юни да бъдат "две в едно" - за Европейски парламент и предсрочни парламентарни, каза преди дни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ИТН също предпочита този вариант. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че би било добре изборите да бъдат 2 в 1, но отговорността затова била на президентството. Освен това той смята, че това би било добре за държавата от финансова и организационна гледна точка.

ГЕРБ и ДПС досега не са изявили публично предпочитания, като подчертават, че това е в правомощията на президента и е само негово решение.