При избори 2 в 1 ще се наложи преработване на всички задания за обществената поръчка в много кратък срок или обявяване на нова. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по БНТ. Тя призна, че такава комбинация на избори досега не сме имали. Поръчката за машинното гласуване за евроизборите вече е била обявена още на 15 март и днес изтича срокът й. ЦИК изчаква указа на президента, стана ясно от думите й.

"Най-вероятно трябва да бъде обявена нова поръчка. В момента търсим нови варианти, ако са 2 в 1 изборите, ще има промяна в предмета на задание. Към момента не можем да вземем решение", коментира тя.

Председателят на ЦИК посочи, че все още се очаква указът за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат изборите, но според Изборния кодекс дейностите, свързани с машинното гласуване налагат процедура с по-дълги технологични срокове.

"И колкото и да бъдат скъсени сроковете, се налага едни 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка, което в рамките на 60 дни е доста дълъг период. Не е поради някаква прищявка на ЦИК, а сроковете са по закона за обществените поръчки, където има процес на договаряне", добави тя. Трябва да бъде определен изпълнител, той да направи електронните бюлетини, да ги зареди на няколко машини за гласуване, ЦИК да ги провери и едва тогава можем да ги предоставим, обясни още председателят на комисията.

"Ще трябва вероятно да преработваме настоящите задания, ние бяхме готови, ще трябва в много кратък срок да преработим всичко това", обобщи тя, като уточни, че още от началото на годината ЦИК е започнала подготовката, защото датата на евровота се знае отдавна - 9 юни.

Камелия Нейкова описа плюсовете и минусите на двата варианта - избори 2 в 1 или избори за Народно събрание и за евродепутати с времева дистанция.

"Сериозна времева дистанция означава да е повече от една седмица. Ако са на една дата, това означава, че ще се спестят разходи, свързани с логистика, транспорт, възнаграждения за членове на избирателните комисии. От друга страна, ако са на една и съща дата, тогава трябва много внимателно да се подходи в организацията и не само от ЦИК, а от всички институции с отношение към изборите, тъй като двата вида избори имат своите своите специифични особености", каза Нейкова.

И изреди разликите - имаме различни избирателни права, както за избирателите, така и за кандидатите за депутати у нас и за евродепутати в ЕП. За Народното събрание няма условие за уседналост, за евроизборите има уседналост, секции зад граница се разкриват в държави членки на ЕС, а извън ЕС - само там, където има консулства и представителства, обясни председателят на ЦИК.

"При избори за народни представители може да има секции извън страната по целия свят. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините. Те трябва да бъдат в различен цвят на полиграфическата защита на гърба", добави още тя.

Камелия Нейкова обърна внимание, че избирателните списъци ще бъдат два и "СИК да внимават, за да не ходят после по досъдебни производства и да носят наказателна отговорност", ако допуснат избиратели, които фигурират в забранителния списък.

Все още няма фирма, която да е кандидатствала за изпълнител, обясни Нейкова и посочи, че "Сиела Норма" просто е била единствената при последните избори, която е предлагала оферта.

"Искам да поясня - фирма, отговорна за машините няма, те са държавна собственост, съхраняват се в склад. Да, обичайно е изпълнител "Сиела Норма", тъй като само тя подава оферта. Няма как ЦИК да не обяви обществена поръчка, особено в подобна ситуация на неизвестност", коментира Нейкова.

По думите ѝ, ако изборите са "2 в 1" се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

"Вероятно ще може да се гласува с една машина", допусна Камелия Нейкова. Малко са тези, които дават някакъв дефект. По отношение на флаш паметта не съм специалист, не мога да кажа какъв е техният живот, но в момента ЦИК е предприела действия за проверка на тяхната годност", обясни тя.

Гаранционният срок на машините изтича след изборите, той е тригодишен. Това не означава, че машините спират да работят, успокои още Нейкова.

Преди месец от ЦИК са изпратили запитване до фирмата "Смарт Матик" как да бъдат осигурени нови флаш памети, но още нямат отговор. През 2021 г. новите памети, които били доставени, се оказало, че само чрез тази фирма могат да бъдат доставени, допълни Нейкова.

По отношение на спора за хартията за гласуването Камелия Нейкова припомни, че доставчик е печатницата на БНБ и така е определил законът. 

"Няма да обвинявам никого за нищо. Не бива да се говори без тези, които говорят, да са запознати с всички факти и обстоятелства. Доставчик на хартията законодателят е определил да бъде печатницата на БНБ. Имахме не една и две срещи с представителите на доставчика на машините. Хартията напълно отговаря на изискванията на производителя, казвам го това въз основа на документи, а не празно говорене", каза тя по адрес на "Сиела норма". 

Тя се върна и към местния вот, където заради скандалите в министерството на електронното управление за софтуера и достъпа до кодовете за машините, когато комисията реши да спре машинното гласуване на първия тур, за да запази доверието към изборния процес.

"Не приемам упреците за вина на ЦИК, в Изборния кодекс е разписано много ясно как се удостоверява софтуерът и кой има право на достъп до изходен код", заяви тя. Ако бяхме пуснали машинното гласуване, тогава може би щяха да ни обявят за престъпници, категорична беше Камелия Нейкова.