ЦИК декларира пред президента, че ще се справи с организацията и провеждането на избори 2 в 1 на 9 юни не само за Европейски парламент, но и за национален. Това стана по време на среща на държавния глава Румен Радев с членовете на комисията. След като чу от председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че няма как, ако бъдат разделени двата вида избори, да бъдат проведени в две последователни седмици, Радев подчерта, че главно го интересува дали е възможно да бъдат на една дата.

Президентът съобщи по време на срещата, че Димитър Главчев ще е готов със състава на служебния кабинет до края на деня, затова кани и него, и партиите на консултации утре. И по тази причина провежда срещата с ЦИК, за да чуе каква е нейната готовност за съчетаването на двата вида избори.

"В изпълнение с чл. 99, новата алинея 5, вече поканих парламентарно представените групи и г-н Главчев утре в 9:30 за да проведем консултациите съгласно тази нова линея и да уточним крайното време за провеждане на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК", обяви той.

Държавният глава твърдо се обяви за избори 2 в 1 и обясни защо.

"На първо място - да имаме по-висока избирателна активност, която виждаме, че с всеки избор намалява, на второ място да не разкарваме хората два пъти в рамките на близък времеви период и на трето място- да спестим ресурси", каза Радев.

"Аз мисля, че ще се справим. Предвид ситуацията в държавата, подготвяме документацията, когато бъдат насрочени, да имаме готовност с изборните решения. Да, ще се справим", отговори на президентския въпрос Нейкова. Тя подчерта, че нееднократно са призовавали политическите сили този срок да бъде удължен, защото и в момента не е достатъчен.

Снимка: БТА

"Ако изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като няма законова възможност тази да се измени и ще влезем в един период на нови срокове, които изискват технологично време между 25 и 30 дни, за да се проведе законосъобразно тази процедура", обясни още тя. Нейкова отново подчерта, че и двата варианта си имат плюсове и минуси. Ако са на една и съща дата, ЦИК ще спести една част от разходите, но не всички, тъй като имаме два вида избори и някои от тях няма как да бъдат спестени", добави още Нейкова.

Ако двата вота са поотделно, от ЦИК поискаха датата за предсрочните парламентарни избори да бъде най-рано на 23 юни.

"Беше ясно, че тези избори ще проведат във всички държави от ЕС в периода 6-9 юни. Има едно постъпило предложение, но най-вероятно, ако изборите бъдат две в едно, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като проверихме какви са законовите възможности настоящата да се измени, няма такава възможност", каза Нейкова.

По време на срещата стана ясно, че датата 2 юни за вот за национален парламент категорично отпада, защото хронограмата за тях само е 60 дни, обясни Камелия Нейкова.

По думите на Нейкова няма значение кои избори ще са първи, защото ЦИК ще трябва да се приеме всички книжка и материали от СИК, РИК и чужбина, след което повторно да въведе данните с всички резултати и да направи анализ на несъответствията в числовите данни. След това трябва да се прегледат изборните протоколи, а едновременно с това да се организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот.

Тя обясни още, че би било невъзможно машините от чужбина да се върнат у нас след първия вот, данните от тях да се свалят и те отново да бъдат изпратени в рамките на седмица.

"В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок до 5 дни трябва да се обявят имената на избраните евродепутати. При изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните народни представители се обявят не по-късно от 7 дни", припомни председателката на ЦИК.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов пък подчерта, че при едновременно провеждане на парламентарния вот и на евроизборите партиите и коалициите ще получат еднакъв номер в бюлетината, което е за предпочитане. 

По време на връчването на втория мандат от ПП-ДБ настояха пред президента изборите да се проведат 2 в 1, за да се спестят 100 млн. лв. Президентът Румен Радев обеща, че ще направи всичко възможно, което зависи от него. Едновременно провеждане на вота предпочитат и от опозицията, а от останалите парламентарни сили - ДПС и ГЕРБ, не изказват предпочитания, като подчертават, че това решение е в правомощията на президента.