Парламентът ратифицира сделката за покупката на американските бронетранспортьори "Страйкър", а по време на дебатите от "Възраждане" заговориха за смъртно наказание за военния министър Тодор Тагарев.

"В цялата история на силните войски по света имало ли е случай силна армия да разчита приоритетно на чуждо въоръжаване, ако може да си го осигури сама?", попита Ивайло Чорбов от "Възраждане".

"Смятам, че за в бъдеще, ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", отсече депутатът от партията на Костадин Костадинов.

Тагарев не трепна и подчерта, че игнорира заплахата.

"Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях", заяви министърът от трибуната.

Решението за бронетранспортьорите бе подкрепено от 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от ПП-ДБ, 34 от ДПС и трима от ИТН. Против бяха 35 от депутатите на "Възраждане", 16 от "БСП за България" и двама от ИТН. С "въздържал се" гласуваха трима от ИТН и двама социалисти.

Прогнозната стойност на договора е 1 208 560 357 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г., а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г.

Тагарев отговори на критиките на опозицията, че сделката не е празен чек и благодари за гласуваната ратификация.

"Днес имате пълна благодарност и най-вероятно ще направите малък празник за Сухопътни войски, които над 35 години очакват нова техника", посочи той. Министърът отбеляза, че по този начин правителството на САЩ работи с над 60 страни в света или почти целия демократичен свят. Той бе категоричен, че в договора има уточнени количества и срокове. Самият договор предвижда значимо индустриално участие и очакваме това да доведе до значим индустриален ефект не само при изпълнение на договора, подчерта министър Тагарев, цитиран от БТА.

По думите му вече има интерес и се водят разговори за производство на такива боеприпаси. Тагарев увери, че тези машини ще бъдат произведени и ще бъдат предоставени във вида, който е договорен. Той посочи, че плащането трябва да приключи преди доставката на последните машини и уточни, че в тази рамка страната ни е избрала и е договорен най-добрият вариант.

Министърът на отбраната разясни, че парите за самолетите F-16 стоят по наша сметка във Федералната банка на САЩ и натрупаните лихви се отчитат като разходи за отбрана от Министерство на отбраната. По думите му те могат да се използват за допълнителни проекти или за други цели, ако така бъде решено при съставянето на бюджета, включително и повишаване на майчинство през втората година.

По време на дебатите Румен Гечев от "БСП за България" определи договора като "унизителен" и "неясен". В Европа не видях страни, които да ползват такива бронирани машини, каза Гечев и заяви, че се случвало същото като с договорите за "хартиените F-16". Той определи наличието на прогнозна стойност, предвидена в договора, като "празен чек", който страната ни подписва.

Димо Дренчев от "Възраждане" каза, че още по-неуместна става тази сделка предвид факта, че такива машини се произвеждат в България. И заключи, че сделката била по "американския тертип - умри или плати".

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС констатира, че днес е хубав ден за Българската армия, ако бъде ратифициран този договор. Колегата му Христо Гаджев отбеляза, че проектът си заслужава. "Надявам се още през януари да видим ясен план как ще бъде приложено индустриалното сътрудничество", добави той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също акцентира на одобрената от парламента сделка със САЩ на стойност 1,2 млрд. щатски долара, но през пост в социалната мрежа. "Днес, благодарение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, Народното събрание ратифицира договора за закупуване на бойни машини за пехотата "Страйкър". България ще закупи 183 бойни и 15 спомагателни машини. Те ще бъдат сглобявани в ТЕРЕМ като първите трябва да са готови през 2026г., а всички да бъдат доставени до края на 2027г. С това се завършва третият основен проект за моденизация на армията, започнал през 2018г. от третото правителство на ГЕРБ", написа Борисов в профила си във Фейсбук.

"Оттук нататък следва правителството да направи много стройна организация по изпълнението му, особено в частта на индустриалното сътрудничество, за да не се допуска забавяне на изпълнението му", добави той.