Бюджетната комисия одобри решението за закупуване на бойна техника за флота и придобиването на бойни машини "Страйкър" от САЩ за изграждане на батальонни бойни групи от Сухопътните но войски. Точките влязоха в дневния ред на комисията, преди тя да започне работа по пакета от данъчни закони.

Преди седмица правителството одобри договора със САЩ за 183-те машини и друга спомагателна техника към тях, обучение, тренажори, логистика. Преди това парламентът одобри общият пакет, който ще струва на бюджета около 2.5 млрд. лв. Основната доставка на бойните машини ще бъде извършена през 2026 и 2027.

За ратифициране на договора гласуваха от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Против бяха от БСП и "Възраждане".

От БСП гласуваха "против" с аргумента, че вече сме платили изтребители F16 Block70, а нищо не сме получили до момента от САЩ. Освен това по сделките и за самолетите, и за бойните машини няма неустойки. Румен Гечев попита има ли гаранция, че бойните машини ще бъдат получени.

Зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев заяви, че парите за изтребителите стоят на депозит в американска банка и само за тази година лихвите са 60 млн. лева. Добави, че самолетите са на поточна линия и това е проверено от властта.

Гечев контрира, че посланикът в САЩ трябва да бъде отзован, тъй като още през януари е казал, че самолетите са на поточната линия, а капацитетът на завода е 4 самолета на месец.

От името на ДПС Йордан Цонев каза, че партията приема този разход като инвестиция във военно-промишления комплекс на най-голямата страна на НАТО, тъй като България консумира сигурност, несъразмерна на разходите ѝ.

Бюджетната комисия одобри и допълнителни разходи по договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби. Причината е замяна на комуникационните и локационни системи на строящите се в България кораби с по-съвременни на стойност 10 млн.лв.

Българската страна е подписала договор с германската компания NVL B.V. & Co.KG през 2020 година. Според параметрите на споразумението България трябва да получи два многофункционални модулни патрулни кораба с корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности, обучение за екипажа и инженерно-техническия състав от ВМС.

Корабите ще бъдат поддържани от германската фирма в период от три години след изтичане на гаранционния период.

Те ще бъдат оборудвани със система за тактически обмен на обобщена картина за обстановка на море в реално време Link-11, с възможност за надграждане до Link-22 и Link-16. Поради настъпили промени в стандартите на НАТО обаче се налага да има промени в заложените системи и ще трябва да се вземат системи Link от най-ново поколение. Това ще струва на страната ни 11 000 000 млн. лева. Първият кораб вече е на вода и се достроява.

Председателят на комисията Йордан Цонев заяви, че ще направи всичко възможно гласуваните разходи да влязат за второ обсъждане в пленарна зала преди бюджета за догодина.

Утре на първо четене ще бъдат гласувани финансовата рамка на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Очаква се първото гласуване по държавния бюджет да бъде следващата седмица - най-вероятно на 6 декември.