Правителството одобри международен договор BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С решението се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон договора.

Документът е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия.

С друго свое решение от днес кабинетът разреши присъединяване на четири формирования от състава на Въоръжените сили на България към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона, Италия. Формированията са: Четвърти артилерийски полк - Асеновград от състава на Сухопътните войски и Група за контрол на придвижването, Взвод от Средна транспортна рота и Командна клетка от Центъра за поддръжка на конвоите от състава на Командването за логистична поддръжка.

Целта на присъединяването е участие на командири, щабове и отделни специалисти в провеждането на съвместна подготовка, учения и тренировки. Това ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, прилагането на стандартните процедури при планирането, командването и управлението на многонационални съюзни операции.

С този акт на правителството се разрешава на български военнослужещи и цивилни служители от четирите формирования да участват в подготовка и обучение, тренировки и учения съвместно с техните италиански колеги, както и с такива от други държави-членки на Алианса, присъединили свои формирования към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия.

С решението се задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната между България и Италия. По този начин страната ни затвърждава съюзната солидарност към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните членки, уточняват от пресслужбата на правителството.