Причината за уволнението на Лозанова било системно недоверие от страна на Европейската комисия към работата й, съобщи още БНР.

В отговор на журналистически въпрос дали ще уволни Камелия Лозанова, премиерът Пламен Орешарски, който участва в дискусия за бедността в парламента, заяви, че ще направи цялостна промяна в дейността на агенцията, предаде Дарик радио.

Самата Лозанова обаче каза, че е имала среща с премиера, но той не е поставил пред нея въпроса да се оттегли. Шефката на Агенцията по заетостта също участва в дискусията в НС.

Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика. За агенцията с главата си гарантирам, че сме работили с чест, морал и закон и постигнахме толкова, колкото за 7 г. не се постигна”, каза Камелия Лозанова.

Според нея, писмата от Брюксел се пишат първоначално в България. Лозанова заподозря за това настоящия зам.-социален министър Росица Янкова, бивш изпълнителен директор на Агенцията за заетостта за периода 2009-2011 г.

Попитан дали ще уволни Камелия Лозанова, социалният министър Хасан Адемов каза: "Това, което трябва да се направи, е да се подобри дейността на агенцията, това препоръчва и Европейската комисия", съобщи БТА.

Той не коментира обвиненията на Лозанова към Росица Янкова и заяви, че не желае да противопоставя служители на министерството и че е коректен и към двете.

Писмата от Брюксел

Три писма са изпратени през последните две години от Брюксел за пропуски в работата на Камелия Лозанова.

Първото е до бившите министри по еврофондовете и на труда и социалната политика - Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до настоящия вицепремиер Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски.

В последното имало предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

Ръководителят на Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК Коос Ришел пише в писмото, че има притеснения заради липсата на "адекватен институционален капацитет, безпристрастност и високо качество на операциите, реализирани от Агенцията по заетостта", съобщава "Дневник".

Камелия Лозанова оглави Агенцията по заетостта по време на управлението на ГЕРБ през февруари м.г. Тя не беше отстранена от длъжност от новото правителство, но беше назначен одит на Агенцията по заетостта от настоящия социален министър Хасан Адемов, резултатите от който още не са готови.

В агенцията тече одит на Сметната палата и друг от Европейската комисия, която проверява изразходването на средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".