Остра политическа реакция в българския парламент последва незабавно обидите на македонския зам.министър-председател, който нарече българите "мизерни" и оскърби българския президент заради липсата на знаме по време на неформалната среща на Румен Радев с македонската президентка Гордана Силяновска. Той нарече Радев непристоен, непристоен и ненормален домакин. Вицепремиерът на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски изрече тежките думи по наш адрес в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ на "Дондуков" 2.

Българските политици призова Външно министерство за незабавни действия, привикване и дори отзоваване на северомакедонския посланик.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска отзоваване на северомакедонския посланик, докато не получим извинение от Скопие. 

"След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Посланикът на РСМ трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", заяви лидерът на ПГ на ДПС, цитиран от пресцентъра.

"И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение. Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много, като подкрепа през годините, има място в европейското семейство", подчертава Пеевски.

От "Продължаваме промяната" напомниха, че има споразумение за изпълняване от Скопие, ако иска да влезе в ЕС, и това вече е проблем между македонците и Брюксел, който трябва да ни защитава интереса като страна членка.

"Трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това - има споразумение, то трябва да се изпълнява", категоричен е съпредседателят на ПП Асен Василев.

Според него Европа трябва да излезе с реакция. "Нашето МВнР трябва да работи с Европа, защото, знаете колко ни плюха за споразумението, това вече е проблем между Европа и Македония, и българските интереси се защитават и от Европа", коментира Василев в кулоарите на НС. "И това е, което македонците трябва да разберат. Ако искат да влязат в ЕС, има споразумения и тези споразумения трябва да се изпълняват", подчерта той. 

БСП настоя Външно министерство да извика македонския посланик в Народното събрание.

"Подобен език е недопустим, особено в контекста на кандидатстването на Македония за членство в ЕС. То не допринася по никакъв начин за подобряване на междусъседските отношения. Подобен изказ може да взриви отношенията ни тотално. Това бе проява на много лош вкус", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Иван Иванов пред журналисти в парламента.

Иванов заяви, че държавата ни е направила всичко възможно, за да се намери правилният път РСМ да стане член на ЕС, включително и договор за добросъседство между двете страни, който не се изпълнява от тях. "Външно министерство трябва да извика македонския посланик в Народното събрание за обяснение. Подобен изказ обижда и общата ни история, която е факт", заяви Иванов, който е историк, и наблегна, че е всяко обратно твърдение е категорично лъжа и фалшификация, предава БТА.

"Има безброй факти и обстоятелства, зад които стои и цялата историческа общност в България. Реакцията на страната ни трябва да бъде много остра при този език", подчерта зам.-председателя на ПГ на левицата.

"Непознаването на международния протокол не е обяснение от тяхна страна и извинение за подобни действия. И от президентството и от Министерство на външните работи на България беше казано, че това е неофициална визита Спекулациите на тази тема не са продуктивни", заключи социалистът по повод причината за обидите на македонското официално лице - заради липсата на македонско знаме на "Дондуков" 2.

От "Има такъв народ" напомниха, че грешката е на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които вдигнаха ветото. 

Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването ѝ. Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС", коментира председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. 

"Аз съм историк - няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като народ нямат, защото са част от българската история", каза Йорданов.

"Надявам се държавните ни ръководители да се сетят, че са българи и да защитят страната ни", добави той.

По думите му се прави проблем от нещо, което не е проблем. "Посещението при президента Радев на техния президент е неофициално, няма нужда да се слагат знамена", поясни Йорданов.

"Сега ще видим нашите партньори от ЕС колко са ни партньори, защото поведението на северномакедонските управляващи всъщност е неуважение към целия ЕС", коментира депутатът. Той припомни, че има подписан договор, правилата са ясни.

"В момента нашите европейски партньори би трябвало да реагират изключително остро и да кажат, че докато не започнат да спазват договорите, РСМ няма никакво място в ЕС и няма да се отворят преговорните глави, пътят е описан в преговорната рамка", каза още лидерът на ПГ на ИТН.

Властите в Скопие задълбочават изолацията си, реагираха от ГЕРБ.

"Поредната груба провокация от официално Скопие е факт", констатира бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.

"Добре познавам поредния нейн автор, а именно бившия депутат и настоящ министър Александър Николоски. Имайки възможността да познавам същия от ПАСЕ, последният никога не се е отличавал с особена политическа прозорливост", написа депутатът в социалната мрежа.

"Проблемът обаче е, че хора с подобен манталитет са оставени от правителството на РСМ да бъдат изразители на позиции, които в крайна сметка са пагубни за европейското бъдеще на бившата югославска република. Казано по друг начин, всяка държава сама избира своето бъдеще. Така е и с нашите западни съседи, комуто братските ни чувства, уви, този път няма да помогнат", добавя Георгиев.

Той е категоричен, че Брюксел остава твърде далечна и явно недостижима химера за Скопие, което все още не осъзнава смисъла на европейския проект.

"Това е твърде жалко, разбира се. Уверен съм, че видно от десетките хиляди граждани на РСМ, притежатели на български паспорти по силата на родови връзки у нас, би им харесало отново да няма граници между държавите. Властите в РСМ обаче явно имат визия за задълбочаване на своята балканска и европейска изолация", обобщава Георг Георгиев.