От българското министерство на външните работи са уведомили партньорите ни в Европейския съюз за обидите по адрес на президента и страната от страна на македонския вицепремиер и министър на транспорта. Това стана ясно от позицията, разпространена от МВнР.

"Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон", заявяват в позиция от Министерството на външните работи, информира БТА.

От Външно добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

"За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония", посочват от Външно министерство.

По-рано парламентарните политически сили реагираха остро на обидите от страна на представителя на северомакедонското правителство, който ни нарече мизерници и обяви за нецивилизован българския президент, задето не е поставил македонското знаме по време на неформалната си среща с президентката на РСМ Гордана Силяновска.

Силяновска посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев, но повод за идването й не бе нито държавно посещение, нито официална визита, а спектакъл на операта в Скопие, която гостува с "Набуко" на наша сцена. 

Темата за снимката, на която зад двамата президенти са поставени българският трикольор и знамето на ЕС и отсъства държавното знаме на Република Северна Македония, трети ден продължава да е водеща в западната ни съседка.

Република Северна Македония е подготвена да изгражда добросъседски отношения, "но когато червените линии са преминати, на българския посланик ще бъде връчен демарш", каза преди дни и премиерът на страната Християн Мицкоски.