По неофициална информация поста му ще поеме неговият заместник Атанас Капралов.

Пламен Крайски коментира пред БНР, че не е получил обяснение за поисканата му оставка.

"Бях викнат от министър Банов, но той не ме прие, а някакви негови служители, по-точно служителки. Показаха ми подписано предложение за споразумение без никакви мотиви. Опитах се да разбера какви са мотивите. Оказа се, че няма. Има Кодекс на труда и аз трябваше да избирам или да приема споразумението или да не го приема и тогава ми казаха, че ще бъда уволнен дисциплинарно и трябва да си търся правата в съда", каза Крайски.

От Министерството на културата потвърдиха, че Пламен Крайски е освободен от поста на 14 юни, след като министърът на културата е отправил вчера предложение към него за прекратяване на трудовото му правоотношение, като му е било предложено обезщетение по Кодекса на труда, и то е било прието.

"Министерството на културата счита, че усилията, положени от директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев Крайски за управлението и развитието на културния институт, са незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството”, се казва още в съобщение на министерството.

От музея обаче недоумяват, след като преди това Крайски е получил отлична годишна оценка от Министерството на културата. Оттам твърдят, че той е получил 86% одобрение за извършената си дейност през 2016 година. Атестацията е била извършена от дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" към министерството.

Пламен Крайски оглави Националния литературен музей през месец март 2016 година след конкурс.

Крайски е един от основателите и почетен председател на кръга „Будител”.
Той е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” по време на правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов, а впоследствие е преподавал в УниБИТ, оглавяван от Стоян Денчев.

Като директор на Националния литературен музей Крайски е най-известен с борбата си за спасяването на дома на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски“ № 136, както и на къщата музей на Христо Смирненски на ул. „Овче поле“ № 116 в столичния район „Възраждане“.