"Тъй като няма настъпили обществени вреди, смятам, че стъпката, която предприех с предложението да бъде спряна ратификацията, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност. Но, ако премиерът прецени, че е необходима друга санкция, разбира се, бих подал оставка", заяви Трайков в отговор на въпрос в в сутрешния блок на БНТ

Вчера той даде пресконференция, на която заяви, че след разговор с Бойко Борисов са решили на днешното си заседание правителството ще гласува България да замрази участието си в ACTA. Това означава, че засега страната ни няма да ратифицира спорното споразумение, докато не стане ясна позицията на останалите страни от ЕС. 

Още вчера Трайков призна, че е подценил темата и днес обясни защо: "Определено нямах съмнения преди подписването на споразумението, в експертния доклад на моето ведомство се говори основно за фалшифициране на търговски марки. И тъй като има достатъчно български производители, които страдат от фалшифицирането на техните търговски марки, аз бях убеден, че това споразумение е добро за България. И до ден днешен експертите продължават да смятат, че в АКТА положителните страни са повече от отрицателните".

На въпрос дали той и цялото правителство са "клекнали" под натиска на протестиращите и заплахата на хакерската група "Анонимните", министърът отговори: "Заплахите са част от изразяването на мнения, но не точно заплахите, поне за мен, бяха  определящи за вземането на това решение. Просто се оказа, че хората вече са много по-чувствителни, дори да има само съмнения за ограничаването на някакви права".
Трайков има предвид евентуалното ограничаване на свободата на използване на интернет.