"Министър Танев е един изключително ерудиран човек, професионалист. По-рано днес се срещнахме и договорихме да продължи работа в кабинета, ще бъде мой съветник", каза пред журналисти в Бургас министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА.

"Министър Танев и екипът му не успяха да комуникират с обществото правилно за това, което възнамеряват да правят. Да говорим за "съжителство", за "съвместимост", неща, които всеки българин пази в паметта си добре, най-малкото възбужда националистични пориви и дори агресия", заяви Борисов.

Министър-председателят каза, че е информиран за предложението на Реформаторския блок за Меглена Кунева за нов министър на образованието.

По-рано през деня реформатори и министърът в оставка бяха на спешна среща при премиера заради рокадите в образованието.

В четвъртък Борисов поиска министърът и екипът му да се оттеглят заради хаоса с новите учебни програми и най-вече скандала "присъствие или робство". Самият Танев обаче отказа да сдаде поста без лична среща с Борисов.

Министърът е от квотата на Реформаторския блок, които трябва да посочат негов заместник. Днес стана ясно, че има напрежение в Реформаторския блок преди ключовото гласуване на нов просветен министър.

Вчера блокът реши да номинира за поста вицепремиера Меглена Кунева след отстраняването на професор Тодор Танев.

Въпреки декларацията, че Кунева е издигната единодушно, всъщност половината блок не участва във взимането на решението. Бойкотираха го както гражданският му съвет, така и ДСБ, коментира novanews.

От съвета са гневни, че решението се взело в толкова спешен порядък, а ДСБ го обявиха за "безинтересно", защото вече се водят в опозиция.

Така остава под въпрос как те ще гласуват промяната в кабинета вече в парламента. Не било изключено дори да се появи и нова номинация в понеделник, когато Гражданският съвет се събира да определи позицията си.