Пред Общото събрание на организацията Георгиева заяви, че генералният секретар на ООН трябва да предотвратява световните рискове, а ние трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени, предаде БНТ.

Време на предизвикателства

Георгиева говори и на английски, и на руски език. В началото тя се представи и изтъкна, че има опит в Световната банка и Европейската комисия.

Тя заяви, че е време световната организация да се върне към многостранната дипломация във време на предизвикателства и че тя има уникалната квалификация да успее да постигне това, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Георгиева изтъкна опита си в ситуации на многостранна дипломация и способността си "да сплотява хората около решения, които всички можем да подкрепим".

"Аз мога да постигам резултати - заяви тя. - Провеждала съм успешно реформи, които са направили организации по-жизнени."

"Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”, заяви Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Преди началото на изслушването от Съвета за сигурност на ООН заявиха, че Кристалина Георгиева ще бъде третирана на равни начала с останалите претенденти, въпреки че се включва по-късно в битката.

Георгиева изтъкна, че ООН трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства, а да поддържа мира и стабилността е призванието на световната организация: "ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е“.

Да се чува гласът на доброто

АФП откроява обещанието на Георгиева да направи така, че гласът на доброто да се чува по-силно.

"Нашият проблем в света днес е, че доброто е дискретно. Омразата е много шумна. Можем да я чуем навсякъде", каза кандидатката.

"Ако бъда избрана за генерален секретар, моята задача ще бъде да направя така, че гласът на доброто да се чува по-силно", обеща тя.

Войната в Сирия, която навлезе в шестата си година, доказва колко е важна превенцията на конфликтите, заяви Георгиева и добави: "Не успяхме да забележим предупредителните знаци колко страшен ще стане (този конфликт)".

Георгиева използва най-тежки думи във връзка с епидемията от холера в Хаити, като осъди, по думите й, закъснението, с което ООН е признала проблема, предизвикан от нейни "сини каски". Това доведе до смъртни случаи и ненужни страдания, каза тя.
 
В същото време Георгиева приветства работата на Бан Ки-мун в отговор на тази епидемия, припомняйки, че ООН е изплатила няколко милиона долара на жертвите.

Всички можем да станем бежанци

"Непростимо е когато хора, които рискуват живота си, за да спасят този на други хора, (биват взимани на прицел), и когато международното право е погазвано на толкова много места", отбеляза Георгиева, цитирана от Синхуа.

Китайската държавна агенция добавя, че това е ясен намек за атаките против хуманитарни конвои, по-конкретно в Сирия.

Георгиева изрази безпокойство за бежанците, отбелязва Синхуа.

Като европеец, ще започна с това, че Конвенцията на ООН за бежанците бе приета за нас, хората от този континент, каза тя. "Постът на върховен комисар на ООН за бежанците бе създаден заради нас. Ние бяхме бежанците и всички ние трябва да разберем, че в този преходен свят няма гаранция за никого, че няма отново да станем бежанци", подчерта Георгиева.

Тя изтъкна, че приемането на бежанците е "не само морален дълг, но и в интерес на всички нас".

"Не можем повече да се грижим за тези хора временно, при тези продължителни разселвания трябва да мислим за създаването на възможности за интегриране на бежанците и не бива да забравяме, че 85 процента от тях отиват от една бедна страна в друга", предупреди Георгиева.

В отговор на част от многобройните въпроси към нея българският кандидат посочи, че може да привлече нови източници на финансиране за ООН, предаде БТА.

Кристалина Георгиева отговори и на въпрос какво ще направи, за да остане независима от влиянието на отделни страни членки: "Имам голям опит и със ситуации, в които ми е оказван натиск. Била съм вицепрезидент на Световната банка и работата ми беше да управлявам отношенията със 168 държави. И как го правих? Придържах се към принципа, че всичко, което правя, е в интерес на всички".

На 5 октомври, в сряда, е следващото предварително гласуване, на което членовете на Съвета, с цветни бюлетини ще оценяват претендентите. Ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите.

Латвия и Полша подкрепят Кристалина Георгиева

Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, представена от България, съобщава правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява пълната си подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията, подкрепян от България, се посочва в съобщението.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

Русия потвърди, че предпочита за генерален секретар жена от Източна Европа

Русия би искала следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа и да бъде жена. Това заяви руският постоянен представител в организацията Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

Тази позиция на Москва е повтаряна няколко пъти от миналата есен, обикновено с предпазливи уговорки.

Сега, както и по-рано, в нея не се сочи нищо по-конкретно. Но руският дипломат намекна за отминалите неофициални гласувания.

"Много бихме искали да видим (на поста генерален секретар на ООН) жена, но си правим по-малко пиар от някои други страни, които заявиха на висок глас, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже. Ние не правим това", каза Чуркин на пресконференция по повод започналото руско ротационно председателство на Съвета за сигурност.

Той призна, че страната му предпочита някои кандидати пред други, но не разкри имена: "Имаме пристрастия, но процесът на гласуване е таен".

Руският постоянен представител в ООН предположи, че няколко дни по-късно съветът ще може да пристъпи към първото официално гласуване по въпроса. "Тогава - каза той - ще стане ясно имаме ли кандидат, който сме готови да препоръчаме на Общото събрание (на световната организация), близо ли сме до това или е необходимо да започнем всичко отначало."

Чуркин изрази надежда следващият генерален секретар на ООН да бъде избран още този месец, предаде АП.

Вашингтон: Търсим най-достойния

Американското правителство отказва да съобщи кого от кандидатите за нов генерален секретар на ООН предпочита и как се отнася към решението на България да замени предложената по-рано от нея Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, предадоха ТАСС и БТА.

"Няма да огласяваме предварително позицията на САЩ относно избора на следващия генерален секретар (на световната организация). Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност", заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент.

Той посочи, че според Съединените щати следващият генерален секретар на ООН трябва да има "признати управленски и лидерски умения, доказана привързаност към културата на прозрачност, справедливост и подотчетност, етичните принципи, а също така и разбиране на основополагащите принципи на Обединените нации, включително правата на човека, и привързаност към тях".