В това гласуване, припомня БТА, за първи път ще бъде включена новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси.

Българското правителство официално издигна на 28 септември нейната номинация на мястото на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остава в надпреварата като самостоятелен кандидат.

В неофициалното класиране след предишното гласуване в Съвета за сигурност Бокова беше на шесто място.

В понеделник Георгиева говори пред представители на страните членки - друг елемент от състезателната и публична процедура за подбор на генерален секретар, която се прилага за първи път историята на ООН.

Днешното гласуване се смята за най-важното досега, защото петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които на практика имат право на вето, ще използват цветни бюлетини, отбелязва Асошиейтед прес.

Така, въпреки че вотът ще е таен, всеки от десетте кандидати ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече измежду петте "големи" - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Евентуален отрицателен вот от някой от петте постоянни членове не означава край за съответния кандидат - бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан получи подобен вот при успешната си кампания през 1996 г. - но би представлявал сериозно препятствие за преодоляване, отбелязва Блумбърг.

Досега в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, припомня Франс прес, която отбелязва, че Кристалина Георгиева има сериозни шансове.

Георгиева може да получи решаваща подкрепа от Русия, която открито казва, че би предпочела кандидат от Източна Европа. Освен това в момента в ООН ясно се заявява желание за избиране на жена за генерален секретар.

"Наистина смятаме, че е ред на Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар", каза постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, чиято страна е ротационен председател на Съвета за сигурност.

"Много бихме искали да видим жена на поста генерален секретар", заяви той.

Радио Нова Зеландия отбелязва, че при гласуването довечера петте постоянни членове на Съвета за сигурност ще използват червени бюлетини, свидетелстващи за правото им на вето, а десетте непостоянните членове - бели.

Всеки член гласува за всеки от десетте кандидати, като трябва да избере между три възможности: "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

Неназовани дипломати от страни членки на Съвета за сигурност, цитирани от ТАСС, смятат, че ще са необходими още най-малко две (вече официални) гласувания, за да може Съветът да вземе окончателно решение.

Очаква се окончателното гласуване в Съвета за сигурност да бъде до края на месеца, въпреки че няма определен график. Ако обаче не успее да вземе решение за избор на един кандидат, Съветът за сигурност може да препоръча две или повече имена на Общото събрание.

Според правилата претендентът трябва да събере подкрепа от най-малко 9 гласа, включително на на всичките пет постоянни членки.

АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?