Бившият португалски премиер Антонио Гутереш отново получава 12 гласа "насърчавам", 2 гласа "не насърчавам" и един "без мнение". Той спечели и предишните четири тайни гласувания в Съвета за сигурност.

На второ място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич с осем гласа "насърчавам", шест "не насърчавам" и един "без мнение".

Трети е словашкият външен министър Мирослав Лайчак с осем гласа "насърчавам" и седем "не насърчавам".

Следват бившият словенски президент Данило Тюрк и аржентинската външна министърка Сусана Малкора, които имат по 7 гласа "насърчавам", 7 "не насърчавам" и един "без мнение".

Шефката на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова е на "разочароващото" 6-о място с 6 гласа "насърчавам", 7 "не насърчавам" и два "без мнение", съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Този резултат може да осуети шансовете й да остане в надпреварата въпреки руската подкрепа за нея, отбелязва агенцията.

Заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, също българка, намекна в четвъртък, че може скоро да се включи в състезанието, ако Бокова е принудена да се оттегли, отбелязва АФП.

По-рано българското правителство, което подкрепя Бокова, заяви, че може да преразгледа позицията си, ако тя не вземе едно от първите две места в днешния вот, припомня агенцията.

След Бокова с еднакъв резултат са бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият македонски външен министър Сърджан Керим с по шест гласа "насърчавам" и девет "не насърчавам".
Последна е бившата молдовска външна министърка Наталия Герман.

Съветът за сигурност ще организира тайни гласувания до постигане на консенсус за кандидат за следващ генерален секретар на ООН. Следващият вот ще е на 5 октомври.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че на този вот бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки, но гласуването ще остане тайно.

Това позволява на кандидатите да видят дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето, отбелязва Ройтерс.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството продължава да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, но определи срок за това.

Но също така обяви, че ако на 26 септември тя не се нареди сред първите двама кандидати, "ще преценим всички заедно какво да направим".

След петото гласуване Бокова не пожела да коментира думите на премиера.

Уважавам българските институции, уважавам и това, че политическата отговорност се носи от политически лидери. Той има своите анализи и позиция, каза Бокова по БНТ.
Тя благодари на президента, който в ООН "публично заяви подкрепата си от името на държавата". С такава подкрепа мога да продължа напред, изрази увереност Ирина Бокова.

За класирането българският кандидат каза, че то е предварително и е "едно позициониране на отделните групи страни, на очаквания от определени кандидати".

"Не мога да скрия, че винаги съм била първа сред жените кандидатки на този етап (сега вече е втора - б.р.). Реалното ще се види чак след пети (октомври), когато ще се въведат цветните бюлетини.

АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?