Канцлерът на Германия Олаф Шолц започна посещението си в България със среща с българския премиер Кирил Петков. Към 14 часа днес двамата разговарят вече близо час, съобщи репортер на БНР.

След срещата се очакват съвестни изявления.

Шолц дойде в София от Скопие, където тази сутрин заяви пред премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски позиция, че страната е готова да започне преговори за еврочленство и обеща силна подкрепа за това.

"Германия се отнася сериозно към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена сила се отнася до Северна Македония. През 2003 година в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да изпълним обещанието си, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия и аз съм ангажиран с присъединяването им към Европейския съюз", каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски по време на посещението му в Скопие.

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция.

"За това и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите", каза той.

Олав Шолц и Димитър Ковачевски в Скопие

Снимка: БТА

"Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на Федерална република Германия и други държави-членки на ЕС", каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместната пресконференция допълвайки, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

"Общите цели са страната ни да бъде член на ЕС", каза Ковачевски.

Той посочи, че Скопие има желание двустранните спорове бъдат уредени, но изрази съмнение дали София е готова на същото.

"Едно от предварителните условия за успешни преговори е страните, които преговарят да имат доверие на процеса. Ние сме страната, която иска да бъде постигнато решение. Също така и Република България трябва да бъде подготвена да направи това. Впрочем съществува една голяма разлика между нас и Република България", каза премиерът на Северна Македония."

Според Ковачевски темата е станал предмет на вътрешнополитически противопоставяне в България и не могат да бъдат правени прогнози.

До момента България официално препотвърждава позицията си, че ветото върху начало на преговори за еврочленство на Северна Македония може да бъде вдигнато, само ако Скопие даде гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство. След основните искания е съседната държава да включи и българите като един от държавотворните народи в своята конституция. Тази позиция беше потвърдена преди седмицата и пред гостувалия у нас еврокомисар за разширяването Оливер Вархеи.

Вчера германският канцлер Олаф Шолц посети Сърбия и Косово. От Белград поиска веднага да се включи в европейските санкции срещу Русия, а на Косово обеща да работи за визова либерализация за Европейския съюз.

Еди Рама

Олаф Шолц участва в Солун и на срещата на върха на държавите от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. На форума докато домакинът - гръцкият премиер Мицотакис представяше на Шолц премиера Димитър Ковачевски, албанският министър-председател Еди Рама се намеси рязко и се опита да се пошегува като потупа Ковачевски по рамото с думите - "Бъдещата западна България."

 

Това не е първият шеговит коментар на Рама относно спора между София и Скопие. Точно преди една година на Икономическия форум в Северна Македония албанският премиер се пошегува с тогавашния си македонския колега Зоран Заев, че се надява, че София няма да поиска от Скопие "да се нарече Западна България". Заради българското "вето" и Албания не може да започне преговори за членство в ЕС, тъй като двете държави се движат в пакет.