Германският канцлер Олаф Шолц в София днес следобед, като сутринта пристигна в Скопие. Посещението му у нас е част от балканската обиколка, включваща още Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Шолц ще се срещне с премиера Кирил Петков, а след това и с президента Румен Радев.

Българското вето върху началото на преговори за членство на Северна Македония в ЕС се очаква да бъде основна тема на днешното посещение на германския канцлер Олаф Шолц у нас.

Тази сутрин германският канцлер заяви пред премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски позиция, че страната е готова да започне преговори за еврочленство. От своя страна Ковачевски заяви, че Скопие има желание двустранните спорове бъдат уредени, но изрази съмнение дали София е готова на същото.

"Едно от предварителните условия за успешни преговори е страните, които преговарят да имат доверие на процеса. Ние сме страната, която иска да бъде постигнато решение. Също така и Република България трябва да бъде подготвена да направи това. Впрочем съществува една голяма разлика между нас и Република България", каза премиерът на Северна Македония.

Според Ковачевски темата е станал предмет на вътрешнополитически противопоставяне в България и не могат да бъдат правени прогнози.

До момента България официално препотвърждава позицията си, че ветото върху начало на преговори за еврочленство на Северна Македония може да бъде вдигнато, само ако Скопие даде гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство.

След основните искания е съседната държава да включи и българите като един от държавотворните народи в своята конституция. Тази позиция беше потвърдена преди седмицата и пред гостувалия у нас еврокомисар за разширяването Оливер Вархей.

Визитата на Олаф Шолц в Скопие и София е част от дипломатическата му совалка на Балканите преди лидерската среща на Евросъюза след две седмици. Той гостува в Косово. Министър-председателят Албин Курти заяви, че Косово ще подаде молба за членство в Европейския съюз и се надява да получи статут на страна-кандидат в края на годината.

Шолц обеща на Косово и останалите страни от Западните Балкани "реален шанс" за евроинтеграция. Въпросът не търпи отлагане поради руското нашествие в Украйна, обясни Олаф Шолц в Прищина:

"Затова е много важно да дадем знак за надежда и уверение, че този присъединителен процес е желан и възприеман сериозно от Европейския съюз и че има реален шанс, ако всички се опитат да покрият изискванията."

Германският канцлер обаче поиска от косовските власти да постигнат трайно политическо решение на спора със Сърбия, която - както и някои държави от Евросъюза - отказва да признае независимостта на Прищина.

Снощи Шолц посети Белград, където призова сръбските власти да се включат в европейските санкции срещу Русия. Сръбският президент Александър Вучич прикани Шолц да отчете дългогодишните специални отношения между Сърбия и Русия.

На журналистически въпрос към канцлера дали ще подкрепи ускорена интеграция на Украйна, той отговори, че ще изчака препоръките на Европейската комисия.

След Сърбия Шолц бе в Гърция, където се включи в среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун.

В статия на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за изданието "Политико" се настоява преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз да бъдат деблокирани още този месец.

По думите му 2033 г. би трябвало да бъде краен срок за приемане на всички западнобалкански страни в Европейския съюз. "Това е амбициозна цел за Западните Балкани, но мисля, че може да бъде реалистична, ако идеята за разширяване се завърне като основна ценност на ЕС", заяви Мицотакис.