Бившият шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отново не е магистрат. След като преди по-малко от два месеца той подаде оставка от Антикорупционната коимсия и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет го върна в Спецпрокуратурата, днес пак го освободи.

Всички 9 присъстващи членове на заседанието гласуваха "за", а цялата процедура отне само няколко минути. Единствено бе отчетено, че Георгиев няма незавършени дела, съобщи БТА.

Това се случи, след като вчера той депозира своята оставка като прокурор в Специализираната прокуратура. Така Георгиев вече ще може да замине на новото си работно място - като консул на България във Валенсия. Самият той заяви, че цялата процедура по одобряването му за дипломатическия пост в Испания е приключила.

Заемайки този позиция, Георгиев окончателно напуска съдебната система, тъй като при нея мястото на магистрата не се пази, както беше в случая с поста му в КПКОНПИ.

Веднага след като беше съобщено, че българското правителство смята да изпрати замесения в Апартаментгейт Георгиев като консул във Валенсия, пocлeдвaxa пpoтecти нa бългapи, които живеят там. Покрай общстевеното недоволство стана ясно, че той владее испански език само базово, което не е достатъчно за дипломатическа служба. В публичното пространство се появи недекларирана от него при избирането му от парламента диплома за завършен курс на по-високо ниво, която обаче е оказа пълна с правописни грешки.

Въпреки това, кабинетът не оттегли предложението си.

Междувременно преди дни стана ясно, че Георгиев oткaзвa дa cъбoри нeзaкoннитe барбекю и сауна нa тeрacaтa върху блока, в който живиее, и е oбжaлвa зaпoвeдтa за събаряне.