На какво ниво владее испански език току-що назначеният за генерален консул на България във Валенсия Пламен Георгиев  - около този проблем, заради който нашенци излязоха с петиция, излизат нови въпросителни.

Именно това, че подалият оставка шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) говори испански беше един от мотивите, посочени официално от Министерството на външните работи за неговото назначение.

В автобиографията на Георгиев, публикувана в сайта на парламента, обаче пише, че той има ниво на испански език "А2", показва проверка на bTV.

Скрийншот: Народно събрание

"А2", според европейските критерии за познания по езици, означава: "Мога да общувам при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Мога да участвам с кратки реплики, дори и да не разбирам достатъчно, за да водя като цяло последователен разговор". А експертите приемат за владеене на език нивата от "В1" нагоре.

Вчера лично премиерът Бойко Борисов защити назначаването на ексшефа на антикорупционната комисия за консул във Валенсия с думите.

"Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди. С милиарди задържани и конфискувани средства. С няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка", каза министър-председателят.

А днес в. "24 часа" публикува друга диплома на Пламен Георгиев - сертификат за владеене на испански език, ниво "В1". 

Снимка: "24 часа"

От документа става ясно, че той е преминал обучение от 140 часа, за да го придобие. Датата на издаване е 2 март 2017 г. Според от сертификата обаче излиза, че бившият антикорупционен шеф е придобил по-високото ниво година преди Народното събрание да качи на сайта си дипломата му с "А2". Това е станало на 8 февруари 2018 г. Защо, когато е предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това пише, че познанията са му базови, все още не е ясно.

Школата, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1", пък е "Никанор" ООД. През 2016 г. дружеството изпълнява обществена поръчка за "Провеждане на чуждоезиково обучение по испански език", възложена от тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Договорът е подписан от Георгиев и главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

Пламен Георгиев, който получи дипломатическия пост само дни, след като беше възстановен на работа в прокуратурата, не е отговорил на телефонните позвънявания на телевизията, за да коментира.