Българи, които живеят в Испания, излязоха с петиция срещу назначаването на бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) - Пламен Георгиев, за генерален консул на България във Валенсия.

"Българите, живеещи във Валенсия ( и не само тук), сме възмутени от решението на правителството на Р. България за назначаването на г-н Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Като взехте това решение замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България, след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!", се казва в подписката, в която се отправят въпроси към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.

Сънародниците ни не са съгласни с аргументите на правителството, което, както се разбра седмица по-късно, е взело това решение на закрито заседание. Единият от мотивите беше, че Георгиев има добри контакти с испанските правоохранителни органи. Българите във Валенсия обаче заявяват в петицията, че им трябва професионална и компетентна консулска защита, "защото са трудещи се граждани, а не престъпници". 

Скрийншот

Другото обяснение за изненадващата рокада с подалия оставка Георгиев, който по същото време беше възстановен на работа в прокуратурата, беше, че той владеене на испански език.

"Този господин има ниво на езика А2, което тук е недопустимо за комуникация с испанските власти. Тук в Испания спецално има страшно силна борба срещу копупцията, преди 3 години вкараха 29 души на 351 години затвор и от България изпращат този господин. Имаше няколко статии тук на испански за този господин... и от България го изпращат тук за консул", заяви обаче пред bTV авторът на петицията Пеци Петров, който подчерта, че не е обвързан с политика.

До момента са се подписали над 500 души, които настояват управляващите да обмислят какъв ще бъде ефектът за имиджа на България. Техните конкретни въпроси са:

"1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на Р.България във Валенсия както изисква чл. 26. (1) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) от гореспоменатия Закон за дипломатическата служба? Ако е провеждан такъв бихме искали да ни се представи протокола от него.

 2. В чл. 27. (1) от същия закон се казва: "За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в зависимост от потребностите на дипломатическата служба". Ние питаме: "За какво ще послужи юридическото образование на г-н Герогиев при изпълняване на служебните му задължения в Генералното консулство във Валенсия?"

3. В чл. 27. (2). е заложено, че за заемане на пост в дипломатическа служба се изисква владеене най-малко на един чужд език. Ние питаме: "Какви езици владее г-н Георгиев и на какво ниво?".