Пост във фейсбук на кандидата за общински съветник от "Демократична България" екологът Тома Белев взриви мрежата. Тома Биков от ГЕРБ, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, Александър Сиди от ВМРО и общественици реагираха остро на написаното от Белев. А то е: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Самият Белев твърди, че се е пошегувал и отказва да се извини. Александър Сиди от ВМРО подаде сигнал до Министерство на външните работи.

"Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега не е смешно. Ако е било аргумент в спор е още по-зле. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи." Така започва своя публикация във фейсбук политологът Тома Биков, който е депутат от ГЕРБ, по повод друга публикацията - на природозащитника Тома Белев. 

Белев се "пошегува", като сравни "безплатното" извозване на евреи с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, за чието управление се бори.

"Не зная дали е антисемит, но очевидно е глупав и говори с чувство за непогрешимост. А всички антисемити са глупави и говорят с чувство за непогрешимост. Затова в случая глупостта не е оправдание, продължава Тома Биков. Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на Демократична България - формация, която има претенции да представлява най-умните хора в обществото. Въпросът дали Белев знае какво прави и говори вече не е само негов проблем, но и на формацията, която го е номинирала за изборен пост. "Демократична България" е либерална формация. Тя е крайно чувствителна към подобни глупави, а и опасни изказвания. Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция.В случая с Белев, заемането на подобна позиция обаче е още по-важно. Защото става въпрос за човек, който представлява идеите, вижданията, а защо не и "чувството за хумор" на Демократична България. Лично аз, очаквам ДСБ, Да, България и "Зелените", заедно и поотделно да оттеглят подкрепата си за Белев и по този начин да покажат, че не мерят антисемитизма с различен аршин. В противен случай, трите партии ще загубят легитимност да говорят по тези въпроси", завършва Тома Биков публикацията си.

Публикацията на Тома Белев във фейсбук коментира и зам.-министърът на външните работи и председател на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев.

Ето какво написа той:

"Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?

Е, на тези и други въпроси ни отговаря негова зеленост, кандидатът на Демократична България за

общински съветник, Тома Белев!

Коментарът, направен от него в социалните мрежи, всъщност не бива да ни изненадва. Той е нещо, което не може да бъде наречено неочаквано да се възпроизведе от безпардонен и нагъл човек като горепосочения "зелен".

Интересно съвпадение. Белев. Белев. Какво ли ми напомня това име...? А, нямаше ли един Александър Белев...? Комисарят по еврейските въпроси! Същият, който не се съгласява с исканата от нацистите за депортация бройка български евреи, задрасква я и написва в пъти по-висока. Е, този не е Александър, но явно все пак с гордост носи името.

В заключение, страшен и жалък е фактът, че такива хора като клетия тома (не случайно е с малка буква) се разхождат по улиците ни и мърсят обществото и природата ни повече от всеки изхвърлен боклук. Ужасяващо е, че те се правят на морални стожери, на компаси за почтеност и обществена отговорност. Да, ама не.

Демократична България, велики либерали? Къде е сега силният Ви глас да се издигне и заглуши мръсотиите на ВАШ кандидат за общински съветник?!

И не. Уверявам Ви, че това чудо няма да е за три дни и този Ваш "Белев" няма да остане необезпокояван в противното си поведение."

Депутатът от ВМРО  Александър Сиди изпрати сигнал Външното министерство заради антисемитските коментари на Белев.

Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на "Демократична България" го прави съпричастно, категоричен е Сиди в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Припомняме, че по-рано днес членът на Националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание Александър Сиди, направи остър коментар за публикацията на Белев във Фейсбук, която гласи:

"Най - евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно", което е реална препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер. Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най - изкривените им форми, заявява Сиди.

В писмото до Георгиев са цитирани норми от българското законодателство, които са грубо погазени от представителя и кандидат за общински съветник от "Демократична България " в София Белев. Сиди подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста.

В сигнала Сиди, който е с еврейски произход, допълва още, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на "Демократична България" Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

Коментари направиха и Вени Марковски - общественик, интернет пионер и вицепрезидент на ICANN, както и българската писателка и дипомат Леа Коен, една от лидерките на първия СДС.

От своя страна Тома Белев отговори на разгневените така: "За един ден получих обвинения в антисемизъм за един пост и от почитатели и от отрицатели на ген. Луков. Това ме кара да си мисля, че не отношението ми към Холокоста ги дразни, а нещо друго. Господа бихте ли признали какво е то?"