Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков.

Шушков заема мястото на Захари Христов, който на 2 декември бе освободен от поста по собствено желание със заповед на премиера Гълъб Донев. 

До този момент Шушков е бил областен управител на област Благоевград, като с решение на правителството той е освободен от тази длъжност.

Шушков два пъти е бил заместник-кмет на община Благоевград, а преди това е бил дългогодишен служител в Агенция "Митници". Притежава богат опит и професионални умения, придобити от работа му в областта на международния транспорт и логистика. Бил е ръководител на Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia - "ТПА" София" ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна.

С решение на Министерският съвет за областен управител на област Благоевград е назначен Стоян Христов. До този момент Христов е бил главен секретар на областната администрация Благоевград. В периода 2021 г. - 2022 г. е бил заместник областен управител на същата област. Христов е бил директор на Дирекция "Административно-правно и информационно обслужване" на община Гоце Делчев. Преди това близо седем години е бил служител в общинската администрация на Благоевград. Юридическото си образование е получил в СУ "Св. Климент Охридски".

Стоян Христов (вляво) е новият областен управител на Благоевград, досегашният областен управител Николай Шушков (вдясно) става зам.-министър на МРРБ

Снимка: БТА

Днес на брифинг в Областна администрация - Благоевград Николай Шушков официално предаде поста областен управител на досегашния главен секретар на областната управа Стоян Христов. Шушков коментира и новата длъжност, която ще заема в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като посочи, че това е министерството, което е силно свързано с проблемите на общините.

Шушков каза, че ще продължи да е ангажиран с проблемите и на област Благоевград. Той открои продължаване на строителството на автомагистрала "Струма", инфраструктурни проблеми, сред които и тези във ВиК сектора, като отбеляза, че там "трудно върви реформата", а всички тези теми засягат развитието на областта като цяло.