Ивайло Иванов, който е единствена кандидатура за поста, беше изслушан днес от парламентарната социална комисия. Той представи концепция за управление на НОИ за периода 2017-2021 година.

Пред журналисти Иванов уточни, че ще се опита това да се случи в максимално кратки срокове - вероятно от 2019 г., заедно с възможността осигурителният стаж да може да се проверява електронно.

По думите на кандидата за управител на НОИ така ще бъдат улеснени хората, няма да се редят на опашки и да чакат. Ще се запази обаче възможността за тези, които не могат да подават заявления електронно, да го правят и по старите начини.

Изплащането на обезщетения по електронен път е програма на електронното правителство, която предвижда в момента, в който се определи обезщетението, да можеш да го получиш директно по дебитната карта. Уведомителните писма от НОИ също ще се изпращат все повече по електронен път, като предварително ще се набавят възможно най-много електронни адреси. Така ще бъдат спестени много пари, каза Ивайло Иванов, цитиран от БТА.

Пред социалната комисия кандидатът за управител на НОИ обяви, че няма да прави съкращения в осигурителния институт. В момента 3467 служители работят там. Преди две години, когато беше направена административна реформа, 10 процента от щатните бройки бяха съкратени - близо 360 души, и в момента служителите са точно толкова, колкото трябва да бъдат, отбеляза Ивайло Иванов.

По думите му на този етап не се предвижда и увеличение на работещите, но вероятно с новите функции, които ще бъдат вменени около експертизата на работоспособността, ще трябва да се укрепи капацитетът за допълнителни дейности.

Депутатите от социалната комисия определиха Ивайло Иванов като доказан експерт в социалната област и безспорен професионалист. Той е зам.-социален министър в момента. Кандидатурата му е внесена от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Остава разочарованието, че ще избираме между по-малко от двама души, и това правило се превръща в традиция, каза депутатът Павел Шопов от ОП. По думите му този упрек не е толкова към управляващите, а към опозицията, която няма свой кандидат.