Министърът на транспорта Ивайло Московски изрази днес надежда новите правила за международните пътни превози, чието обсъждане продължава, да отчетат всички мнения. Засега не е постигнат напредък, добави той.

Московски коментира въпроса след заседанието на Съвета на ЕС по транспорт в Люксембург, което председателства, предаде БТА.

Московски отбеляза, че решенията на комисията по транспорт на Европейския парламент с малки изключения устройват транспортния бранш в България. По неговите думи тези изключения са свързани с предложението за връщане на камионите на адреса на регистрацията им на всеки три седмици.

Сами разбирате, че отпада споразумението да не задължаваме водачите да се прибират вкъщи, камионът сам няма как да се върне, поясни той.

Министърът изрази очакването ЕП да одобри позицията си за междуинституционални преговори. Искрено се надявам да бъдат взети предвид всички мнения и да се потърси възможност за решение, което включва борбата с дружествата "пощенски кутии", както и да няма изкривяване на пазара и конкурентоспособността. Ако сме разумни, мисля, че ще постигнем резултат, който да удовлетворява всички, заяви Московски.

Причината да не постигнем напредък е, че въпросът е много чувствителен, много често свързан с политиката, коментира еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. Необходимо е да направим отстъпки, които могат да устоят във времето. Европейската комисия не иска нито допълнително да отваря, нито да затваря пазара на превозите, добави тя.

Българското председателство на Съвета на ЕС постигна отстъпки по много части на предложенията, само четири въпроса остават нерешени. Призовавам държавите в ЕС да се опитат да постигнат споразумение. Оптимист съм, че това може да стане при австрийското председателство, заяви еврокомисарят.