Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на директорите на театрите при служебния министър на културата Велислав Минеков, предаде bTV.

Неотдавна той коментира, че непечелившите "предприятия" може да бъдат затворени, което предизвика реакцията на сектора. Освен това министърът на културата поиска данни за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 г. до наши дни и заяви, че години наред проблемите са били прикривани по политически съображения.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов уточни още, че диалогът между театралните директори и ведомството е възстановен. Предстои формиране на работна група, която ще решава за принципа на финансиране на културните институции след COVID кризата.

"Нещата изглеждат много драматично. Пандемията нанесе тежки поражения. Но тя ще свърши и трябва да мислим как ще продължим нататък", подчерта министър Минеков.

Снимка: Пресцентър, Министерство на културата

Той призова работната група да изготви в кратък срок предложения с ясна визия за бъдещото възстановяване, които да могат да бъдат поставени като задължителни за изпълнение от следващия министър на културата, който и да е той, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Снимка: Пресцентър, Министерство на културата

На въпрос за бъдещето на театрите, министър Минеков каза, че е било изключително добро решение да каже, че ще затваря културните институти, тъй като така на срещата са се отзовали всички директори.

Снимка: Пресцентър, Министерство на културата

Директорът на Русенския театър Орлин Дяков също потвърди, че не се е обсъждала темата за затваряне на театри. Той изрази скептицизъм обаче, че работната група ще свърши нещо от спешен порядък.

Снимка: Пресцентър, Министерство на културата

На дискусията, инициирана от проф. Велислав Минеков, бяха поканени ръководителите на всички 38 държавни театрални институтa у нас. Присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Целта на срещата бе да се набележат мерки за подобряване на състоянието на сектора, особено финансовото, които да се предложат още на следващия парламент.

Министър Минеков е предложил на театралните директори срещите им да продължат до края на служебния кабинет, по възможност - всяка седмица, "за да направим серия от предложения за подобряване на сектора, с които да "изнудваме" следващите политици".

"Трябва да се случи нещо. Ако не се събираме, нищо няма да се случи", е казал министърът.