Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков внесе официално в Министерството на културата отговорите си до служебния министър Велислав Минеков. В тях той 3 пъти подчертава, че включванията на живо от брифинги на политически сили не представляват прекъснване на програмата на обществената телевизия.

Миналата седмица министърът изпрати писмо до БНТ и СЕМ, в което иска обяснение защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията е предавана в пряк ефир, въпреки че не е била заложена в програмата.

Ето и официалния отговор на генералния директор на БНТ:

Уважаеми господин Минеков,

В отговор на Вашия интерес към работата на БНТ, изпращам следната информация. Отговорите са подредени според Вашата номерация на въпросите.

  1. Програмата на БНТ не е прекъсвана.
  2. Без съмнение БНТ спазва ЗРТ. В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация.
  3. Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа.
  4. Отново Ви припомням, че програмата на БНТ не е прекъсвана.
  5. Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия.
  6. Отново Ви припомням, че решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да са намесват в тях.

Снимка: БНТ