Ние имаме установена само една комуникация между министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР - Хасково. Буквално последните дни преди реализацията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция "Митници", но не се стигна до такова назначение.

Това каза председателят на ДАНС Пламен Тончев пред временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Изказването на Тончев бе в отговор на въпрос от депутата Димо Дренчев ("Възраждане") за контакти между обвинените за контрабанда Марин и Стефан Димитрови и бившия министър на финансите Асен Василев.

Миналата седмица комисията изслуша вътрешния министър Калин Стоянов, който заяви, че е имало разговор между него и Асен Василев за назначението на Хаджиев.

Тончев съобщи, че според информацията, с която разполагат, Хаджиев, който все още работи в ОД на МВР - Хасково, е било в ход проучването му за заемането на определена позиция в Агенция "Митници", но до такова назначение не се е стигнало.

Тончев информира, че е постъпила информация и за други служители от Агенция "Митници", замесени в престъпната схема за контрабанда. Той информира, че за голяма част от лицата са извършени процесуално следствени действия на 3 април, претърсени са офиси на компании, през които се изпират парите от контрабанда, има установени и други митнически служители, замесени в тази схема, добави той.

Председателят на ДАНС обясни, че не са длъжни да информират премиера или министъра за започнати от тях разработки, а една разработка може да отнеме две - три години. Той отговори на въпрос на народния представител Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната - Демократична България"), който попита защо две години ДАНС е оставила този контрабанден канал да действа. "Когато съберем достатъчно данни, които са годни да бъдат доказателствени средства, ние пристъпваме към реализация тогава", отговори Тончев, цитиран от БТА.

По време на изслушването стана ясно, че вече бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова е била служител на ДАНС в звеното за контратероризъм, след което е трябвало да бъде преназначена в Благоевград, но впоследствие тя е отказала. Тончев уточни, че сигналите за нея за противозаконна дейност, докато е била служител на агенцията, не е имало.

Не мога да кажа кой е я е препоръчал да бъде назначена за заместник-директор на Агенция "Митници" впоследствие директор, добави той и изтъкна, че от ДАНС становище за нея не е искано.

Контактите на г-жа Банкова със Стефан и Марин Димитрови стартират, когато тя заема позицията на директор в Агенция "Митници", каза Тончев. Запознанството на г-жа Банкова с главния секретар на МВР се осъществило именно с посредничеството на Стефан Димитров, разясни той. На въпрос дали служител на ДАНС е запознал Петя Банкова със Стефан Димитров, каквото твърдение е направила Банкова, Пламен Тончев разясни, че тази информация не отговаря на истината.

Тончев добави, че Петя Банкова, като заместник-директор на Агенция "Митници", не е имала тази възможност да извършва кадрови назначения и да изпълнява задачите, които са ѝ поставени от Стефан Димитров. Тази своя дейност по кадровото преназначаване на служители в Агенция "Митници" тя започва да извършва като директор, посочи Тончев във връзка с ролята на Банкова.