До 7 юли Народното събрание (НС) е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум за запазване на българския лев, заяви говорителят на Инициативния комитет за допитването Деян Николов, депутат от "Възраждане", на брифинг в парламента.

Той посочи, че в Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) са внесли малко над 603 хиляди подписа и имат информация, че проверката вече е приключила. Валидните подписи след всички проверки в ГРАО са над 470 хиляди, с което вече можем сигурно да кажем, че референдум за запазване на българския лев ще има, заяви Николов. Моят призив оттук нататък е да спрем да се правим, че няма такава инициатива, че няма да има референдум или че поради някаква причина той няма да се проведе, каза той.

Николов посочи, че според закона в рамките на три месеца НС трябва да се произнесе с решение за провеждане на референдум, ако има над 400 хиляди гласа, както е в случая. Внесохме подписката на 7 април, което, като направим сметките, показва, че до 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум, допълни той.

В закона е записано, че ако в предстоящата една година от датата на решението предстоят избори, тогава референдумът следва да се проведе с тях, каза още Николов. Той добави, че предвид съставеното вчера правителство, в следващите два-три месеца изглежда няма да има парламентарни избор и съответно се отива на референдум с местните избори наесен.

Парламентът ще има възможност единствено да прави леки редакции по въпроса, без да променя смисъла му и най-вече датата, каза Николов. От "Възраждане" предлагат въпросът за референдума да е "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

Николов посочи, че очаква останалите политически сили да вкарат въпроса в Конституционния съд, но добави, че са се консултирали с професионалисти в сферата и са сигурни, че той е законосъобразен. Ние не подлагаме под съмнение членството на България в еврозоната, според Маастрихтския договор страната ни е поела ангажимент някога да влезе в еврозоната, но не сме задължени кога това да се случи, обясни Николов. Той добави, че поставянето на референдум на въпрос до коя година поне да запазим българския лев е напълно законосъобразно.

Много им се иска да няма референдум, но този път няма да им се получи, коментира и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и призова да се спазват законите и Конституцията на страната.

За поисканите имунитети на депутати, Костадинов каза, че е нормално, ако лицата, които са обвиняеми откажат да дадат своя имунитет, да се състави комисия в НС и "Възраждане" да участва в нея. Според него би следвало да има различна комисия за всеки един казус. За пореден път ще призова хората с поискан имунитет - като почнем от Бойко Борисов и стигнем до Кирил Петков, нека да постъпят както постъпваме ние от "Възраждане", каза Костадинов.

"Моят имунитет не беше поискан, аз съм си го дал предварително, както направих и в предишния парламент. Същото нещо направиха вече нашите народни представители Веселин Вешев и Ангел Георгиев", посочи той. Разбирам желанието на главния прокурор да внесе малко баланс, като иска и нашите имунитети, но за нас това, честно казано, не е проблем, защото отдавна чакаме тези дела да приключат, за да можем да ги спечелим, както и аз самият, допълни Костадинов.

По-рано днес независимият депутат Радостин Василев попита от трибуната на НС председателя на парламента Росен Желязков къде е точката в дневния ред за имунитета на Борисов. Той призова да бъде включена такава точка, за да може, "преди да бъде овладяна прокуратурата, да му се търси отговорност".