Марияна Николова беше избрана за вицепремиер в кабинета "Борисов 3". В него тя заема мястото на оттеглилия се Валери Симеонов, като поема и овакантените икономически и демографски ресори.

Коя е Марияна Николова?

Марияна Николова е адвокат по професия. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От 2017 г. е началник на политическия кабинет на Валери Симеонов. Преподавател е по структура на администрацията в института по публична администрация към Министерски съвет.

Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски", а също и Право на ЕС. Владее свободно френски и английски език.

Професионалния си път започва като адвокат. След това става юрисконсулт на "Топлофикация" АД. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и реформа. От 2009 година е главен юрисконсулт в Министерството на земеделието. От 2014 година е член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в НЕК.

Каква е публичната информация за нея извън биографичната справка?

Широкото медийното присъствие на Марияна Николова варира в двете крайни противоположности.

Експерт с богат опит в държавната администрация

Проверка в онлайн архивите открива общо 3 нейни интервюта през последните години - всичките в предавания на телевизия СКАТ, която се явява официоз на НФСБ. В тях тя се изявява като професионалист с богат опит в държавната администрация, както и като успешен шеф на кабинета на Валери Симеонов.

Най-интересно спрямо настоящите събития е участието й преди точно една година в предаването "Дискусионно студио". Без да става дума, че е възможно един ден да ги наследи, тя обяснява какви са вицепремиерските функции на Валери Симеонов. Николова акцентира, че е назначена за началник на кабинета му не по партийна, а по експертна линия. Тя казва, че Симеонов е настоявал екипът му да бъде структуриран от строги специалисти, и подчертава: "Това се отнася и за мен, аз съм експертно назначение".

Марияна Николова споделя и значителния по думите й опит в преподаването на въведение в държавната служба на новите служители в държавната администрация. На фона на скандала с непремерените изказвания на Валери Симеонов прави впечатление, че дълго време обучаването на етично поведение е било част от нейните ежедневни задачи. Ето как самата тя описва изискванията си към един завършен държавен служител: "Да бъде запознат с основните нормативни актове, с основния статут на държавния служител, с етиката, с правилата, с принципите в държавната служба.

Повече от близка с Валери Симеонов

Коренно противоположно е другото лице на медийния образ на Марияна Николова. През лятото на тази година плъзна слух, че тя е в далеч по-близки от професионалните отношения с Валери Симеонов. Аргумент в тази посока станаха папарашки кадри, публикувани през лятото на тази година във Фейсбук групата "Неутрална България" с придружаващ текст: "Валери Симеонов с любовницата си Марияна Николова (шеф на кабинета му) на плажа в курорта Свети Влас. Сега нали разбирате, защо няма проверки там?!" Снимките показват как Валери Симеонов крачи по бански на плажа, а на метри от него е оградена руса дама на шезлонг.

От днешна гледна точка прави впечатление, че качването на скандалните кадри е последната активност в страницата. Снимките предизвикаха Валери Симеонов да отрече по най-бързия начин в интервю за онлайн медия. "Видях го това нещо във Фейсбук и се смях. Това е поредният опит да се опитат да ме уязвят и окалят, защото си върша работа. Нито аз съм на снимките, нито пък имам нещо общо с показаните жени. Да бяха оградили и другите жени по плажа и да пишат, че са мои. Тези снимки са фалшиви и това е поредната фалшива новина за мен, която излиза пак в явно добре платена кампания, за да ме тормозят силите, срещу които се боря. Единствената истина е, че когато ходя на плаж, ходя на българското Черноморие, а не на Варадеро и на Френската Ривиера", отсече Симеонов, като краят на изказването му се превърна в поредна искра от огъня между него и коалиционния му партньор Волен Сидеров.

Въпреки липсата на сериозни доказателства за по-специфични отношения на Марияна Николова с Валери Симеонов слухът възроди живота си в социалните мрежи веднага след номинирането й за вицепремиер. Още в деня, когато стана ясно, че Николова е предложението на НФСБ, във Фейсбук плъзна фото компромат. На него Валери Симеонов е заснет да спи по време на полет в самолет, а на рамото му глава е положила русокоса жена. Твърдението, че отново става дума за Марияна Николова, обаче, беше категорично отречено пред Dir.bg както от източници от партията на Симеонов НФСБ, така и от такива от оформящата се като конкурентна в патриотичната ниша партия "Атака".