ПГ на "БСП за България" настоява премиерът Бойко Борисов да представи мотивите за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Процедурното предложение направи народният представител от ПГ на "БСП за България" Валери Жаблянов преди дабатите по оставката на Симеонов.

"ПГ на "БСП за България" настоява министър-председателят да дойде в пленарната зала, защото той отговаря за всички действия на правителството. Министър-председателят предлага неговият състав по Конституция", заяви още Жаблянов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на премиера Борисов.

"Ние така и не разбрахме по какъв повод Валери Симеонов си тръгва", допълни Жаблянов. Той обясни, че БСП разглежда отсъствието на премиера като неуважение.

В пленарното заседание трябва да бъде гласувана оставката на вицепремиера Валери Симеонов и да бъде гласувана кандидатурата на наследника му Марияна Николова. Проекторешението е внесено от министър-председателя Бойко Борисов. Кворумът беше поставен под съмнение и започна поименна проверка на присъстващите депутати. Преброяването показа 141 налични народни представители. Впоследствие броят им в залата се увеличи.

Номинацията на Николова представи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

В залата са Марияна Николова, вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, на Българското председателство Лиляна Павлова, на културата Боил Банов и на енергетиката Теменужка Петкова.

ДПС предложи оставката на Симеонов и изборът на нов вицепремиер да се гласуват поотделно, което не се прие (66 гласували "за", 66 против, а 44 се въздържаха). 

"Съвсем нормално е ГЕРБ да подкрепи г-жа Николова, но тя тръгва с фалстарт. Моят съвет е да се откажете от този пост - обърна се Стойнев към кандидата за вицепремиер заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време не дабатите по оставката на Валери Симеонов.

Валери Симеонов, който не е в зала, стигна до НС. Симеонов си отива официално след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото. От властта трябва да си тръгне цялото правителство. Личността на Валери Симеонов, усилията му да остане вкопчен в стола си, увъртанията на премиера от това какво може и не може да иска от патриотичната патерица на властта, са срамна картина на това управление, коментира Стойнев.

По думите му нестабилността на правителството е видна още от самото начало. Той посочи, че поредната оставка не е излизане от кризата, а задълбочаване. За обществото правителството вече е извън управлението, допълни Стойнев.

След няколко емоционални изказвания и поредица от процедурни предложения след изказването на Стойчев дебатите по оставката на Симеонов бяха прекъснати по предложение на ДПС. Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, който да реши дали да обсъжданията да продължат.