Марияна Николова, за която след малко ще се гласува за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, е вече в Народното събрание.

На входа на парламента тя бе посрещната от зам.-председателя на ПГ на Обединени патриоти Валентин Касабов, който я разцелува.

След 15-минутната среща с деветимата на НФСБ, Николова отказа коментар и обеща да говори след гласуването на кандидатурата й в пленарната зала.

Валери Симеонов не бе забелязан на срещата на НФСБ, но се очаква той да говори в парламента, а не в Министерския съвет.

Очаква се като първа точка от програмата на НС депутатите да гласуват оставката на Валери Симеонов като вицепремиер и номинацията на Николова, която ще заеме поста му.

Срещу нейната кандидатура изглежда възражения имат от "Атака". Именно съгласието на Волен Сидеров с номинацията доведе до 6-часовото разгорещено и на висок тон проведено заседание на малката коалиция, а и напускане по-рано на срещата на малката коалиция от лидера на Атака.

С кворум от 129 народни представители започна пленарното заседание. Проекторешението е внесено от министър-председателя Бойко Борисов. В него се предлага още Марияна Николова да заеме мястото на вицепремиера. В зала присъстват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министърът на туризма Николина Ангелкова, на Българското председателство Лиляна Павлова, на културата Боил Банов и на енергетиката Теменужка Петкова.