Британският посланик в София Натаниъл Копси, който встъпи в длъжност преди две седмици, отправи видеопослание към страната ни на български език. В него той споделя първите си впечатления от България и обявява своите основни приоритети. Сред тях са "сигурност, просперитет и обновяване на отношенията с Европейския съюз". 

Новият посланик показа, че владее български още с първите си интервюта за родни медии. Сега обаче, видимо напреднал и с произношението, бе публикувано и официално видео във Facebook страницата на британското посолство. В него той казва: 

"За мен е истинска чест и удоволствие да бъда в тази прекрасна страна. Радвам се, че ще бъда в София през следващите 4 г., включително в момента, в който България ще празнува 150 години от своето Освобождение. Историческото наследство на България е богато и датира от древни времена. Вярвам, че най-добрият начин да разбереш един народ е чрез неговата култура. През последните месеци отделих много време, за да уча български език, който е толкова красив и изразителен, и с нетърпение очаквам да го подобрявам с всеки изминал ден".

Копси, който е професор по политически науки, споделя и че обича да чете български автори като Алеко Константинов, Здравка Евтимова и Георги Господинов, които са оставили "дълбок отпечатък в съзнанието" му. "Радвам се, че имам възможността да опозная духа и историята на вашия народ чрез техните разкази", добавя посланикът. 

Копси вече се е запознал добре и с българската кухня: "Вкусовете са богати и разнообразни. Всяко ястие разказва своята история и нямам търпение да открия още много". 

Видеото завършва с приоритетите, които си поставя той като британски посланик - сигурност, просперитет и обновяване на отношенията с Европейския съюз. 

Преди да стане посланик у нас Копси е работил в кабинета на министъра на външните работи на Великобритания като главен автор на речи, обхващайки целия спектър от въпроси по външна политика на Обединеното кралство. По-голямата част от кариерата му е съсредоточена върху Европа, особено върху Европейския съюз и Източна Европа.

През 2015 г. той се присъединява към правителствената администрация на Великобритания, за да работи по въпросите на ЕС, включително предоговарянето през 2015 г. на условията за членството на кралството в ЕС и референдума през 2016 г. Впоследствие работи по Брекзит, а след началото на пълномащабното руско нашествие през 2022 г. започва да работи по въпроси, свързани с Украйна.

Преди да се присъедини към Дипломатическата служба, Копси се занимава с научна дейност, а впоследствие става професор по политически науки.