"БСП е традиционна политическа сила, която отстоява интересите на гражданите и това кара други партии да искат да взаимодействат с нея." Това заяви в ефира на Дарик Радио водачът на листата на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Стара Загора и Разград Драгомир Стойнев на въпрос защо БСП е станала желан партньор от доста партии в едно бъдещо управление.

"Ние направихме своята коалиция вляво, обединихме се. Показахме, че в света в който живеем, на разделение, на отчуждение и хвърляне на кал, може да се подаде ръка и заедно да търсим доверието на гражданите. Те трябва първо да кажат своето мнение и след това да се говори за бъдещото управление", категоричен бе той.

Стойнев подчерта, че БСП не прави сметки предварително за след изборите и че иска да види какви политики биха предложили другите партии. След това и след решение на колективните органи на партията и коалицията по думите му, ще можем да дадем конкретни отговори за отделни партии. Той заяви, че левицата е провела позитивна кампания, в която е представила своята платформа от 100 решения във всички сфери на политическия живот.

"Трябва да започнем политическите партии да си говорим по политики, защото изоставаме във всички сфери, не само спрямо западноевропейските ни партньори, но и на балканите", коментира социалистът.

Според него за левите е важно да разберат как мислят да се справят останалите партии от 51 - то Народно събрание с най-големия проблем - демографската криза, с предоговарянето на "Зелената сделка", с повишаването на качеството на образованието и здравеопазването. "Ние изложихме своите идеи, но за съжаление не видяхме подобна готовност от останалите политическите сили. Когато решат да заявяват своите приоритети сме готови да седнем на една маса и да ги чуем", обясни той.

Стойнев подчерта, че вляво е само БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА, единна, а десните явно не могат да се съберат и да се обединят. "Тогава явно се обръщат към БСП и партньорите и от коалицията", коментира той.

Драгомир Стойнев каза, че БСП е успяла да постигне не малко, макар и в намален състав в Народното събрание - безплатни учебници за децата от 1 до 12 клас, изчисление на минималната работна заплата спряло 50% от средната работна заплата за предходната година и не само това.

На въпрос за "Зелената сделка" Стойнев обясни, че до 2030 г. трябва да намалим нашите въглеродни емисии с 55%. Той припомни, че България е намалила вредните си емисии спрямо 1990 г. с 43 %, Румъния с 55%, Естония 75 %, но една богата Франция, ги е намалила с 18%, Холандия с 19%, а Испания и Австрия увеличават своите емисии.

Социалистът бе категоричен, че няма как ние от бедните държави да спазваме критериите, от богатите да не ги спазват, и да гледаме стойностите като цяло. Той подчерта, че за да намалим емисиите си още убиваме своята енергетика и губим конкурентоспособност, за това трябва да търсим предоговаряне.

"Ние предлагаме за държавите, които спазват критериите цената на въглеродните емисии да бъде 10 евро, а на тези които покачват нивото им, цената да бъде 80 евро, както е в момента", обясни бившият енергиен министър.

На въпрос за данъчната ни система Стойнев заяви, че искаме да живеем в Европа, но не и да имаме европейски данъци. Според него данъчните промени трябва да започнат с необлагаем минимум за хората, работещи за минимална заплата.

Той подчерта, че на фона на тези хора има банки, които за 6 месеца са събрали от българските граждани 2 млрд. лв. от такси и комисионни. "Към тези финансови институции трябва да има един по-справедлив данък, който да ги облага", заключи Драгомир Стойнев.

 

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!