Следващата година България ще влезе в Шенгенското пространство. Най-важното е, че ние сме напът да постигнем точен срок за приемането ни, който да бъде необратим. Това обяви в Брюксел пред журналисти президентът Румен Радев.

Октомври е най-късната дата и цел, която си поставяме и за която имаме вече все по-голяма подкрепа. Ще направим всичко възможно този срок да се ускори. Зависи дали през януари парламентът ще приеме два важни закона - за отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон.

Радев подчерта, че на този съвет в Брюксел с президента на Румъния ще повдигнат отново въпроса за Шенген.

"Това е тема, която все още стои далече от много хора в България и звучи все още абстрактно, но тя е с изключително голямо значение за развитието на страната, за нашето европейско бъдеще, за възхода на нашата икономика, за стандарта и качеството на живот в България и за достойнството ни като европейски граждани. Защото влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границите ни с Гърция и с Румъния, означава нашите производители да имат възможност за много по-бърз достъп до своите пазари, означава много по-малко загуби за транспортния бизнес, означава повишаване на доверието в България и по-голям приход на чуждестранни инвестиции", посочи Радев и продължи:

" И най-важното - това е борба за нашето достойнство, България винаги е била неразделна част от културно-историческото развитие на Европа. Крайно време е да заемем полагащото ни се достойно и равноправно място в европейското семейство".

По думите му за първи път от 2011 година България получава такава подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции.

"Ние искаме ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии. Не искам да се връщаме назад. Ние твърдим и сме абсолютно убедени, че България всички технически критерии. Все още има искания и претенции от Австрия и Нидерландия и най-важното е, че ние в диалог уточняваме и стесняваме обхвата на техните критерии", коментира още президентът.

И подчерта, че най-добрата стратегия е да вървим заедно с Румъния, "иначе това е загубена кауза".