Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес пред Европейския парламент дълбоко разочарование от решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи миналата седмица да не приеме България и Румъния в Шенген, съобщи БТА.

"Всички загубихме от гласуването миналата седмица. Има само един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се правят подаръци на (руския президент Владимир) Путин", заяви Йохансон.

"Когато сме разделени, сме слаби. Нашата сила е в единството. Трябва да приемем България и Румъния в Шенген, както сме обещали, защото заслужават и защото така е правилно. Иначе се оставяме в ръцете на Русия, оставяме разделението да надделее", добави тя.

Йохансон отново посочи, че разширяването на Шенген остава нейна основна задача. "Решена съм това да се случи. Ще продължим да работим със Съвета на ЕС двете страни да бъдат приети следващата година", добави еврокомисарят.

В последвалите изказвания на политическите групи представителите на Европейската народна партия (ЕНП) определиха наложеното вето като грешка. България и Румъния показаха какво означава прилагането на правилата за Шенген. Особено по време на война трябва да покажем единство. Има проблем с незаконната миграция, но трябва да решим този въпрос заедно. България и Румъния не са виновни, доказва го статистиката - Унгария и (унгарският премиер Виктор) Орбан отвориха вратите. Решенията на Нидерландия и Австрия са погрешни, допълниха от тази парламентарна сила.

Според групата на социалистите и демократите (СиД) действията на Нидерландия и Австрия ще подхранят атиантиевропейските и популистките настроения в България и Румъния. Според групата "Обнови Европа" решението е по чисто вътрешнополитически причини в Австрия. Това е срамота, няма оправдание. Истината е, че България и Румъния прилагат правилата по-добре от държави, които вече са в Шенген. Европейският съвет трябва да поправи грешката на Съвета на ЕС. България и Румъния имат правото да бъдат в Шенген, посочиха либералите.

Групата на Зелените изрази недоумение от отказа на Съвета на ЕС. Европейските консерватори и реформатори определиха причините за отказа на Хага и Виена като "фалшиви оправдания". Според Левите България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген и това да не бъде за сметка на мигрантите.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") посочи, че за съжаление за 11 години не се е променило отношението на някои държави към България и Румъния. "Платихме висока цена - и българи, и румънци - да бъдем част от НАТО и ЕС. Искаме да бъдем пълноправни и пълноценни членове на ЕС", добави той и пожела догодина Шенген да се разшири.

Елена Йончева (БСП/СиД) попита Европейската комисия дали няма да внесе иск срещу Хага и Виена в Съда на ЕС за злоупотреба с правото на вето.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че решението на Съвета на ЕС дава повод за антиевропейско говорене. "Не бива да подхранваме евроскептицизма с несправедливи двойни стандарти. Съвсем не сме сред слабите звена в европейския граничен контрол", добави той.

Иво Христов (БСП/СиД) изрече имената на загиналите български полицаи в последните месеци, които "охраняваха спокойствието на българи, австрийци, нидерландци, на гражданите на целия ЕС". По неговите думи ветото не е от загриженост за върховенството на закона, а е безочливо пренебрежение към волята на ЕП и оценките за изпълнение на изискванията. В опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния, обобщи той.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) определи поведението на Хага и Виена като недостойно и настоя за ново решение "по най-бързия начин". Не може да има разделяне на България и Румъния, добави той по повод общото гласуване в Съвета на ЕС за двете страни.

Александър Йорданов (СДС/ЕНП) заяви, че не е изненадан от решението на Австрия, след като неотдавна австрийски външен министър танцува с Путин и после стана част от ръководството на "Роснефт". Той добави, че оставането на България и Румъния извън Шенген "обслужва политиката на Кремъл за разделение на ЕС". Мигрантите в Австрия са по-малък проблем, отколкото капиталите на руски олигарси в тази страна. Решението на Нидерландия е продиктувано от тяснопартийни интереси, обобщи той.

Цветелина Пенкова (БСП/СиД) призова дискриминационното отношение да не се допуска, а да се заклеймява.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че е разколебан в еднаквото отношение към всеки европеец, особено заради поведението на правителството на Нидерландия. Това няма да ни откаже от нашия път към Европа и няма да ни пречупи, посочи той.