Нова лидерска среща, вече за промените в Конституцията, събра в парламентарната зала "Изток" председателите на ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС.

На разговора за реформата в основния ни закон присъства и правосъдният министър Атанас Славов. Редом до лидерите на ПП-ДБ - Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов седнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, автор на законопроекта на движението. До тях са още Надежда Йорданова и Никола Минчев.

В срещуположния край зае място лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с председателката на ПГ на партията Десислава Атанасова, както и депутатите от правната комисия Рая Азарян и Радомир Чолаков.

В откритата част за протоколни снимки лидерът на ДБ Христо Иванов даде началото на срещата, която била за уточняване на "отделни елементи по процеса".

"Ще обсъдим обхвата на конституционната реформа, начинът, по който промените ще бъдат вкарани в НС, времето и времевите параметри", анонсира Иванов, който пръв поведе разговори за промените в Конституцията още преди избора на кабинета, като влезе в стаята на ДПС, за да търси подкрепа. Впоследствие Карадайъ и Пеевски знаково гласуваха за правителството, като обясниха, че искат да се случи конституционната реформа. Последваха неколкократни срещи между тях, а от ГЕРБ, както и от останалите парламентарни групи, коментираха, че тях още никой не е потърсил, нито ги е поканил за разговори по конкретен проект.

Докато този на ДПС е готов още от миналия парламент, то от ПП изготвиха свой, който още не е представен официално.

Снимка: БТА

На вниманието на консултациите между политическите сили е изборът на членовете на ВСС, промени в НПК и съдебния закон.

"Разбираме необходимостта от промени в НПК и Закона за борба с корупцията, но и нуждата от сериозни промени в конституцията в глава "Съдебна власт". Наясно сме, че това няма да е лек процес", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя обаче подчерта, че трябва да привлекат и останалите три политически сили в парламента по темата за конституционните промени, защото става въпрос за българската Конституция и е редно да участват всички заедно.

Снимка: БТА