Втори ден изборът на Делян Пеевски в комисията по конституционните въпроси пали страстите в пленарната зала. Дебатите се разгорещиха още в началото на пленарното заседание. Христо Иванов прочете декларация от името на ПП-ДБ, посветена на промените в Конституцията, избора на Пеевски и предстоящото гласуване на ВСС за отстраняването на главния прокурор. 

Иванов призна за избора на депутата от ДПС Делян Пеевски: "Не стана добре!" и призова ДПС да го изтегли от комисията, след като се успокоят страстите, след няколко дни. 

Той посочи, че се отнасят с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като всички останали. "Трябва да направим всички усилия в тази комисия - нейният състав, нейната дейност, нейният формат да не предизвикват никакви спорове и никакви разделения", заяви Христов Иванов. Самият той заедно с още 7 депутати на ПП-ДБ не гласува "против" вчера, по време на избора на Пеевски, а беше "въздържал се" заедно с другите лидери на коалицията - Кирил Петков, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

"Българското правосъдие се срива пред очите ни", заяви той и защити нуждата от конституционни промени. И коментира, че днес същите членове на ВСС, които са избрали главния прокурор Иван Гешев, ще гласуват за неговото отстраняване. Това не носи усещане за справедливост, констатира лидерът на ДБ. 

"Необходима е базисна реконструкция, след което ще трябва да попълним реконструирания Висш съдебен съвет", посочи той.

"И не, тук не става дума някой да бъде посочен с пръст... Аз не съм в тази комисия, естествено е, че на мен ми се иска да си сложа името върху нея. Даже, може би имам някакви причини за това, но ме е страх, че ще си сложа името върху нейния провал", каза лидерът на "Да, България".

В отговор на намека на Иванов за изтегляне на Пеевски от комисията, от ДПС пък бяха категорични, че той остава неин член и няма да го сменят. Пеевски и неговият екип са автори на проекта за промени в Конституцията, които от ПП-ДБ са харесали, след като са ги консултирали с експерти, стана ясно от думите на Цонев.

Снимка: БТА

"Г-н Пеевски е и ще бъде в тази комисия, защото той изработи този проект, независимо от фейсбук специалистите", заяви Йордан Цонев.

"Само ДПС говори за това, че базово трябва да се променят нещата, а не да се смени личността на главния прокурор, защото тя създава политически турболенции", каза Цонев, като посочи, че те датират още от началото на 90-те години и са валидни за личността на всички главни прокурори. 

"Ако някой се бои за електората си, ние също се боим, защото прегръдката с вас нашият електорат категорично не я харесва", обърна се той към ПП-ДБ.

"Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество, на нашите партньори. Ще бъде направена тук от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски. И това не е инат и не е изпиране, както искате да го представите вие, защото няма какво да перем", каза Йордан Цонев.

Снимка: БТА

Последва реакция по сюжета и от "Има такъв народ" - Тошко Йорданов описа как изглежда ситуацията от гледната им точка в декларация от трибуната. "Христо Иванов отива на крака при Делян Пеевски, отива да договаря с ДПС конституционна реформа и конституционно правителство, вследствие на което г-н Пеевски и г-н Карадайъ ги подпират леко отзад, това правителство, за да мине", отбеляза той по адрес на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 

Представете си една млада булка - ПП-ДБ, палава булка, която се взима с опитен, по-възрастен партньор, но също доста палав  - ГЕРБ, в тоя момент се намесва ДПС в ролята на парапет - да не вземат да се хлъзнат", използва метафората Йорданов.

"Вчера тази метафора ви я навряхме в очите не за друго, а защото наистина се правите, че не сте в брак с ГЕРБ и с ДПС", каза депутатът. "Вие ходихте да ги молите, няма да се скриете, ние ще показваме каква любов въртите, където там се съберете", обърна се той към ПП-ДБ.

Снимка: БТА

И добави, че когато се правят, че не са заедно, от ИТН ще показват "кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът във връзката и каква любов въртите където там се съберете". Йорданов продължи с метафорите и разказа какво е гледал по "Анимал планет" - че мравоядът, ако иска да си свърши работата, сам си завира хобота в мравуняка.

"Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията, при положение, че му ходихте на крака да го молите", коментира Йорданов. "За тази конституционна реформа помолихте само ДПС, никой друг и това също е факт, както е факт, че след това те ви гласуваха правителството", каза още депутатът.

По-късно председателят на НС Росен Желязков наложи санкция за думите на Тошко Йорданов, но уточни, че не е заради "метафората, а заради едно конкретно съществително име". "Не мога от тази трибуна да го прочета отново в метафората", призна Желязков.

Йорданов обаче репликира: "Дупарата не е метафора, това е цитат от Борисов. Мравоядът беше нещо, което съм гледал в "Анимал планет".

"Без да е метафора - забележката си е забележка", отвърна Росен Желязков и разсмя залата.

Снимка: БТА

По конституционния въпрос се включиха и лидерите на "Възраждане" и БСП.

"Големият въпрос, който чака отговор, е "С кого ще предпочете да прави конституционна реформа ПП-ДБ?" - с ДПС или с "Възраждане", защото трети вариант няма", каза Костадин Костадинов, като напомни, че трябват не 160, а 180 депутатски гласа.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова пък заключи: "Искате през Конституцията да промените Висшия съдебен съвет. Да има нов избор, за да имате контрол върху този процес и да участвате в избора на новия главен прокурор".

Снимка: БТА

От ПП не коментираха сюжета и заложиха на друг. Мирослав Иванов предложи промени в Правилника за работата на Народното събрание със завишаване на санкциите за непристойно поведение. Предложението е провокирано от вчерашните събития в пленарната зала, когато депутатите от "Възраждане" попречиха на Явор Божанков да говори от трибуната.

Иванов обясни, че трябват санкции, които да "ограничават откритата простащина, физическата и вербална агресия, които ежедневно са на тази трибуна". И призова председателя на НС Росен Желязков и заместниците му за по-стриктно спазване на правилата, за да не позволяват "тази трибуна да се използва по евтин и недостоен начин, който руши демокрацията".

От "Възраждане" заявиха, че занапред ще дават възможност на Божанков да говори от трибуната, но без "да плюе и да храчи" по тях.

Цвета Рангелова се обърна към Явор Божанков и Манол Пейков, към които от партията й се бяха заканили да не допускат повече да говорят от трибуната: "Не спекулирайте с общественото мнение като се изкарвате жертви на атаки. Недопустимо е, няма да позволим да отправяте обидни квалификации от тази трибуна. Сега ще ви дадем възможност, г-н Божанков, да вземете процедура без да плюете и храчите. Имате възможност да се реабилитирате".

Това предизвика шум на възмущение откъм редиците на ПП-ДБ. Росен Желязков напомни, че той е човекът, който дава думата, след което Явор Божанков успя да направи своята реплика необезпокояван от депутати на "Възраждане".

"Ако ние покажем на обществото, че не можем да се търпим, този тон, който задаваме от тази трибуна, се пренася в обществото. Нашата парламентарна група ще положи всички усилия тонът в тази зала да бъде нормален", каза депутатът от ПП.

Снимка: БТА

Росен Желязков цитира Правилника на НС, подчерта, че там са описани всички норми на поведение и санкции, като от думите му стана ясно, че те са напълно достатъчни и са по-скоро "нравствен императив", а не наказания.

"Това е по-скоро рамка на спазване на личното ни поведение в залата и не би трябвало да разчитаме на санкция", каза той и посочи, че не трябва единствено страхът от санкции да ги възпира да прекрачват границата, а да мислят, че не представляват себе си, а избирателите и народа. "На последно място трябва да дойдат санкциите", смята Желязков. 

"Надали санкции ще променят метафоричния език, алегориите, басните, желанието да се уязви опонента. Споделям разбирането, че трябва да се пази първо институцията, после обществото, което се изразява от нас като негови представители и на последно място да дойдат санкциите", добави още той.

"Да не стане политически пожар, защото опожаряваме доверието в институцията. Нека се постараем пътят да бъде по-малко бурен и да не бъде опожарен", призова към снижаване на агресията председателят на НС, като напомни и на какво се дължи ниският рейтинг на парламента.

Снимка: БТА

"На втория ден се сбихте, не издържахте и седем дни, до това водят изкуствените съюзи по сметка, договорки и задкулисия, овладяване на държавата", реагира лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че само социалистите са партията, която мислела за хората и се възмути, че никъде медиите не са акцентирали на тяхното предложение за вдигане на минималната работна заплата от юли, което никоя друга парламентарна група не подкрепила.

В началото на пленарното заседание председателят на НС обяви решението на КС, че е недопустимо парламентът да изменя закон преди да е обнародван в "Държавен вестник". Желязков огласи и искането на главния прокурор за свалянето на имунитетите на депутатите от "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев, както и че те писмено се съгласили сами да си ги дадат. Депутатите приеха удължаване на бюджета и промени в закона за чужденците.