"Не е имало среща между Христо Иванов и Делян Пеевски, а среща между парламентарните групи на ПП-ДБ и ДПС" - това обясни в предаването "Говори сега" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Елисавета Белобрадова. Тя направи уточнението след като вчера депутатът от ДПС каза: "Обсъждахме с Христо Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор, като цяло да я няма в новата Конституция. Ще мислим върху това предложение, но по-скоро ще се съгласим". 

След тези му думи се заговори и по-активно за възможността от конституцията да отпадне фигурата на главния прокурор. Белобрадова каза, че според нея конституционната реформа е абсолютно наложителна и вече са започнали разговорите с ГЕРБ-СДС. Тя е категорична, че по тази тема трябва да бъде намерен политически консенсус и ДПС няма как да не участва в процеса.

Редица експерти също взеха отношение по темата в рамките на днешния ден.

На церемонията по полагане на клетва от магистрите по "Право" от Юридическия факултет на Софийския университет (СУ) "Климент Охридски" деканът проф. д-р Даниел Вълчев коментира пред БТА, че конституционните промени не могат да бъдат извършвани без широко обсъждане. 

По думите му, ако има законопроекти за промяна на Конституцията, независимо от кого и какви идеи има в тях, редно е те да се оповестят, за да могат всички хора да си кажат мнението. Проф. д-р Вълчев посочи и, че неслучайно Конституцията се нарича обществен договор за основните правила, по които обществото живее. Според него, ако някой смята да прави промени в тесен кръг, ефектът няма да бъде добър и никакво бързане не е оправдано, когато става въпрос за Основния закон.

В интервю за БНР юристът Татяна Дончева и лидер на "Движение 21" пък предупреди, че при липсата на главен прокурор Делян Пеевски от ДПС ще ръководи прокурорската система, "защото си е назначил ключовите прокурори по места". Дончева подчерта, че България винаги е имала главен прокурор и пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността му.

Според заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, който гостува в "Тази събота" по bTV, "премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решение". Той коментира и процедурата по отстраняването на Гешев във ВСС и по-конкретно оттеглянето на едното предложение за отстраняването му: 

"Оставаме с неприятно впечатление всички, които сме гледали заседанието на ВСС. Едни хора, които до вчера защитаваха главния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно съмнение кои са истинските причини за това обръщане на 180 градуса".

А по повод искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор Александър Маринов, политолог и анализатор и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев, обясни пред БНТ, че е възможно президентът да не подпише съответния указ преди да се е произнесъл Конституционният съд.

"Президентът Румен Радев може и да не подпише указа за освобождаване на Иван Гашев, ако ВСС отстрани от длъжност главния прокурор. Много отдавна са опитите да бъде завладяна съдебната система от политически и икономически кръгове и води до логични проблеми. Би трябвало да се изчака как ще се произнесе Конституционният съд за двете искания на главния прокурор. Ако се окаже, че КС се произнесе и каже, че са допустими и се приеме, че промените не съответстват на Конституцията, тогава може отново да обвинят президента, че е нарушил Конституцията", коментира Маринов. Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев в Конституционния съд, никакви действия не могат да бъдат предприемани по него.