В декларация от парламентарната трибуна лидерката на БСП Корнелия Нинова се възмути, че на фона на всекидневни случаи с гонки на мигранти, парламентът не разглежда законопроекта на левицата за повишаване на наказанията за трафикантите.

"И днес сме свидетели на гонка между полиция и мигранти. Последните дни жимеем като в ганстерски филм - гонки, стрелби, един полицай беше застрелян на границата, вчера друг тежко ранен, днес отново преследване в центъра на държавата. И всички призовават институциите да вземат мерки", заяви Нинова.

"В момента цари пълно безвластие и безнаказаност", обобщи Нинова. Тя посочи, че валят упреци как парламентът не поема своята отговорност да пресече това, тъй като наказанията за каналджиите. В същото време, по думите й, промените в Наказателния кодекс, внесени от "БСП за България", отлежавали вече две седмици. Те предвиждат завишаване на наказанието за трафикантите на мигранти с до 20 години затвор и многократно увеличение на глобите без да се издават условни присъди за трафикантите.

Нинова е поставила въпроса и на сутрешния председателски съвет с настояване промените в закона да влязат в дневния ред на заседанието на правната комисия. "Иначе ще стоим, ще гледаме поредния случай и без никакви мерки, ще носим ние отговорността", предупреди тя.