Управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединени патриоти, отказаха да запишем в решението на Народното събрание, че ваксините срещу COVID-19 ще са доброволни и безплатни. Това обяви в интервю за предаването "Лице в лице" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Не разбирам защо отказаха, след като здравният министър всеки ден повтаря, че ваксините ще се прилагат доброволно и ще са безплатни за всички, уточни Нинова.

По думите й опозицията е настоявала пред парламента днес да се яви премиерът Бойко Борисов, защото той е най-информиран за преговорите с ЕС и доставките за ЕС на препарати за имунизация срещу коронавируса.

"Няма премиер е Европа, който една година да е не е стъпвал в парламента, особено в период на криза", каза Нинова.

Една година не е идвал в парламента, дава интервюта от "фейсбук" и джипа си, подчерта соцводачът.

По думите ѝ той е единственият, който участва в съвета на ЕС и е най-информиран за ваксините.

Тя поясни, че ако е дошъл в парламента са щели да го питат защо искат паралментът да разреши закупуването на една определена ваксина, от която България вече веднъж се е отказала (б. р. ваксината "Janssen Pharmaceutica NV" ).

Според лидера на бСП един от най-големите проблеми в момента е недоверието на българските граждани в решенията на институциите. По думите ѝ премиерът прехвърля политическата си отговорност на НОЩ и на здравният министър.

Действията на управляващите доказват този хаос в управлението на кризата, подчерта Нинова.

За работата й като доброволец в COVID отделение

Лидерът на БСП е доброволец в COVID отделение в Окръжна болница в София. Обясни, че задълженията й включват дезинфекция, почистване, носене на храна, преобличане на болните и изхвърляне на биологични отпадъци. Физическата работа не е толкова тежка, но не мога да свикна със смъртта - умират хора, с които предния ден съм разговаряла, сподели Нинова.

Тя препоръча на тези, които твърдят, че работата й в Covid отделението е популистки ход, да дойдат поне един ден да помогнат и да видят за какво става дума.

Относно предстоящите парламентарни избори лидерът на БСП смята, че нарочно се пускат "говорители" да казват, че може да се отложат, за да се види как ще реагира обществото. Ние смятаме, че трябва да се проведат редовно - през март, обяви тя.