Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет за участие на България в сключените от Европейската комисия и производителите AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

"За" гласуваха 107 народни представители, нито един "против", а 19 се въздържаха (18 от БСП и един депутат от ВОЛЯ), предаде БТА.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ваксините ще пристигнат около Нова година и според начертания план имунизацията ще започне малко след това - първо на лекарите на първа линия, полицаите и възрастните хора в домове, а след това и за всеки гражданин - безплатно и доброволно, от която от предлаганите ваксини предпочита.

Тъй като планът, който предвижда Национален ваксинационен щеб, ще бъде официално одобрен в петък, бе отхвърлено предложението на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви национален план за ваксиниране на принципите на доброволно и безплатно ваксиниране.

"Уверенията на здравния министър, че такъв план има и той ще бъде оповестен утре, не струват нищо, защото такива думи сме чували много пъти от тази трибуна", заяви лидерът на социалистите.

Текстът на Нинова бе подкрепен от 63-ма депутати, "против" - 64, 24-ма се въздържаха.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов благодари за подкрепата на решението. Той изрази притеснение, че от трибуната на Народното събрание хората са били разубеждавани в правотата и задължението да носят маска.

"Ако в тази криза не покажем единство като народ и нация, единство като народни представители, които да вярват в правотата на мерките и най-простите азбучни научни истини като носене на маска, спазване на дистанция и дезинфекция, няма да успеем и няма да стигнем до никъде", каза той.

"Въпросите, които поставяме, са продиктувани от нуждата от информация", изтъкна обаче Нинова. - "В пика на кризата се прави ат хок организация, която трябваше да се случи през лятото".

Проблемът, според нея, е недоверието на българите в решенията, които взема правителството.

"Не можем да застанем на пътя на науката, която прави ваксина да спаси човешки животи. Отговорът на нашите въпроси е, че правителството няма отговори. Елате в болниците, в ковид-отделенията, преди да натискате копчетата", призова лидерът на социалистите политическите си опоненти от ГЕРБ .

В хода на дискусията Георги Йорданов от левицата попита как са изчислени бройките ваксини, след като няма план за ваксинация.

"Утре се надяваме, че той вече ще е готов, но ни трябваше днес при дискусията", изтъкна депутатът.

Сред поставените от него теми е как е защитен националният ни интерес.

"Защо българското правителство не включи българската фирма в протежираните от ЕС държави, които могат да произведат ваксини и да получи финансиране?, попита Йорданов.

По думите му българският институт по микробиология не може да не бъде включен в този общ план за спасяване, финансиран от ЕС.

Трябва да се срамувате, че сме на първо място по смъртност, защо се стигна дотук - това са въпросите, по които трябва да се води дебатът, обърна се колегата му Драгомир Стойнев към здравния министър.

"Защо се опитвате да сложите петно върху медиците, ревизирайте своето поведение", отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Трябва да гарантираме на българските граждани, че качествени ваксини ще бъдат достъпни за тях. Не мога да се съглася как един проект на решение може да доведе до такава еклектика на съображения по отношение на здравната ни система. Този проект е единствената възможност да дадем шанс на българите да се ваксинират, да се предпазят, да намалим тревожните показатели на заболеваемост и смъртност, които в момента се регистрират у нас", подчерта тя.

"Темата дали ваксините носят онази надежда, с която ще се върнем към нормалния живот, е изключително актуална", заяви пък Нигяр Джафер от ДПС. - "Ясно е, че трябва да се направи добър анализ доколко са ефикасни и безопасни предлаганите ваксини. Водещите ни експерти настояват да се запознаят с научните досиета на предлаганите ваксини, трябва да се изясни какъв имунитет се изгражда. Въпреки тези забележки, ние сме убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, увери депутатът. Тя смята, че трябва смислено да се обясни защо се цели по-основно покритие на населението както и ,че има нужда от много сериозно съгласувани логистични действия".