Защо излъгахте, че има чума по животните в Странджа, обърна се председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова към управляващите от парламентарната трибуна и показа решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса със стадото в Болярово.

"Умъртвихте хиляди животни, без причина. Твърдяхме тогава, а днес имаме доказателства за това", заяви Нинова в декларация от парламентарната трибуна. Тя цитира решението на ВАС, според което не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването й. В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитие на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион, посочи Нинова.

Тя припомни, че през лятото на 2018 г. са обявени огнища на чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа, Шарково, община Болярово.

"Стопаните от региона не вярваха, че има зараза и се възпротивиха. В Шарково се стекоха хора от цялата страна и образуваха жива верига около дома на баба Дора. Обърнаха се тогава към нас за помощ и ние застанахме до тях, водихме битка на два фронта - там, на място с колегите депутати и тук, в Народното събрание", посочи лидерът на БСП.

"Намери се една смела жена - Ани от Болярово, която и с наша помощ се опълчи на това беззаконие, не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба, заличихте стопанството й от регистрите. Ние й помогнахме и тя заведе дело и след две години истината излезе", коментира Нинова. По думите й сега е време за отговори.

Защо излъгахте, че има чума по животните в Странджа? Защо ги избихте? Защо заличихте труда на десетки семейства? Защо обезлюдихте района? Защо излъгахте Европа и колко пари се получиха от Европа срещу лъжа? И сега ли ще кажете: "Тихо, тихо мълчете си, за да не ни накажат за измами". Това ли е партията за европейско развитие на България", попита Корнелия Нинова. По думите й един трябва да отговаря тук, защото от онова време министрите са се сменили, директорът на БАБХ - също. "Един е отговорен за тази политика по геноцид в онзи регион и това е г-н Борисов. Въпросът е защо?", попита Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че ще извикат Борисов на изслушване в парламента, също така ще вземат всички стенограми от разговорите тогава в кабинета на председателя на Народното събрание и ще ги обявят. Нека да се види кой какво говори там, нека да се види как категорично заявявам: "Няма чума по свинете" и как ми се отговаря, че в момента организирам преврат, коментира Нинова.

"Ще помогна на всеки, които се чувства засегнат, да заведе граждански иск за причинените му вреди. Ще помогнем на всеки, който иска да заведе наказателни дела за престъпленията на властта", посочи още тя.