"БСП за България" организира колективен иск срещу мобилните оператори и призовава всички 240 депутати да попълнят молби за завеждане на колективния иск. Това заяви Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна от името на парламентарната група "БСП за България". Нинова връчи по една молба на председателя на парламента и на министър-председателя, а за останалите депутати каза, че ще бъдат пуснати в кутиите им на народни представители, предаде БТА.

"Наглостта на мобилните оператори спрямо всички нас продължава", заяви Нинова. По думите ѝ това е така, защото няма държава, защото те се чувстват безнаказани, защото институциите са блокирани и не взимат съответните мерки.

Нинова коментира, че първите опити за увеличение на цените са направени преди две години по време на правителството на Кирил Петков. Тя припомни, че тогава е било спряно увеличението с две години назад. Сега отново се повтаря тази история с увеличаването на цените.

Поставихме въпроса на министър-председателя и тогава отговорът му беше, че това са правилата на пазарна икономика. Но това не е пазарна икономика, това е злоупотреба с олигополно положение, заяви лидерът на левицата. Същите оператори в други европейски държави нямат такива клаузи в договорите си, коментира тя.

Лидерът на БСП припомни, че след среща с министър-председателя той е обещал разговор с мобилните оператори, КЗП и потребителските организации. Тези срещи се състояха и на тях беше "ала-бала", а резултатът е, че веднага на другия ден започнаха да валят есемеси към клиентите - вдигаме ви таксите, коментира Нинова.

Снимка: БТА

По думите ѝ причините, за да сме в това състояние, е неработещата Комисия за защита на потребителите - легитимният орган, който трябва да се справи с този проблем. Нинова обясни, че в момента комисията е блокирана и обясни, че председателят ѝ застъпвал тезата, че трябвало да се поддържа мек подход към мобилните оператори.

КЗП в момента е изпразнена от съдържание. Служебният кабинет незаконно уволни предишния легитимен състав, те водят дела, обясни Нинова и настоя да се върне предишния легитимен състав на КЗП, който по думите ѝ е работил абсолютно отговорно и доказано може да се справи с този проблем.

Лидерът на левицата предложи, освен спешна смяна на ръководството на КЗП, да се сезира КЗК - органът, който може да се произнесе дали има олигополно положение с неравноправни клаузи спрямо българските граждани, както и приемане следващата седмица на внесения още миналата година Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Тя посочи, че законопроектът е внесен на 13 април 2023 г. и до ден днешен не е мръднал. Има слухове, че точно мобилните оператори пречат на движението на този закон, коментира Нинова.

Битката с монополите е една от основните, които трябва да проведем, настоя лидерът на БСП.