Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова гражданите да подават жалби в съда против увеличението на мобилните услуги. Това се посочва в позиция на БСП, изпратена до медиите.

По думите на Нинова Районният съд в Пловдив е обявил за нищожна клаузата за увеличение цените на мобилните услуги. Макар и само на първа инстанция, решението е показателно, допълва председателят.

Тя обясни, че докато е била министър на икономиката и индустрията е издадена заповед, с която се блокира поисканото тогава увеличение за две години. Съдът потвърди на две инстанции нашата заповед, добави Нинова.

Лидерът на БСП обвини правителството в лобизъм и защита на мобилните оператори.

"На мое парламентарно питане премиерът Николай Денков защити мобилните оператори като каза, че това били нормални търговски отношения", посочи Нинова и допълни, че отношенията не са нормални.

"Това не е свободно договаряне, а заробване на клиента. Не само ние, но и съдът потвърди, че става дума за неравноправни клаузи в договора", се посочва още в позицията.

По думите на Нинова има и европейска директива, която казва, че всеки потребител може да се откаже от услугата без да плаща неустойки, а в България, ако потребителите се откажат, трябва да плащат неустойка.

Лидерът на БСП посочи още, че цената се вдига автоматично с ръста на инфлацията, а заплатите, пенсиите и обезщетенията никога не се увеличават автоматично.

"И понеже искаме да живеем в правова европейска държава, ви призоваваме: да блокираме мобилните оператори в съда. Подавайте масово жалби в районните съдилища в цялата страна", призова Нинова.

В началото на седмицата омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, в което настоява да се защитят интересите на потребителите на мобилни услуги при нова индексация и увеличение на цените, този път за 2024 г. Това ще бъде трето увеличение на тарифите на мобилните оператори за последните три години.

БСП също реагира и сезира КЗК и КРС заради увеличението на цените на мобилните услуги.

Комисията за защита на потребителите обяви, че ще проведе открито заседание с експерти по темата за повишението на месечните абонаментни такси на потребителите от мобилните оператори в понеделник. Целта е намиране на решение за защита на икономическите интереси на потребителите във връзка с намерението за индексация на таксите от страна на трите действащи мобилни оператора в България. В заседанието са поканени да участват омбудсмана Диана Ковачева, представители на институции с отношение по темата, неправителствени организации в областта на потребителската защита, медии. 

Вчера министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов заяви, че ще бъдат използвани всички държавни механизми, за да се предотврати нерегламентирано увеличение на таксите за мобилни услуги.