Споразумението държи коалицията и държим то да се спазва. БСП не спорим за постове, не се караме за пари и договори. Напрежението между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" е притеснително. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че напрежението е започнало от избора за гуверньор на БНБ. Нашата позиция е чиста и ясна от самото начало - да няма политически фигури, а авторитетни банкери, каза още тя. И обясни, че БСП се опитва да потушава напрежението, а не да го вклинява.

Вицепремиерът и лидер на социалистите бе категорична, че българското правителство и парламент не са взимали решение за износ на оръжие. Вярвам, че това ще остане така, защото за нас това е червена линия, категорична бе тя. "Възраждане" пък злоупотребявали с тази тема.

"България внася редовната си вноска в бюджета на ЕС много преди войната и ще я внасяме след нея", каза Нинова за думите на върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, че България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна.

Обясни, че по тази тема има различни мнения в управляващото мнозинство. Припомни, че "Демократична България" внесоха законопроект за предоставянето на оръжие. Заявявали сме, че ако се вземе такова решение, че ако се случи това, ние излизаме. Искаме войната да спре, искаме мир и спокойствие. Няма как, когато искаш мир да изнасяш оръжие, каза още Нинова. Според нея е съвсем нормално в коалицията да има различни мнения

По думите на вицепремиера, решението за оттеглянето на предложението Тодор Тагарев да стане военен министър пък било на премиера Кирил Петков, а БСП изразила притеснения, че кандидатурата му е неприемлива, заради крайната му позиция.

Темата за цените, инфлацията и доходите е №1 по отношение на вътрешната политика, каза още вицепремиерът. И обясни, че БСП предлага три ключови политики. Първо са данъчните въпроси. Възможно ли е да намалим ДДС на регулираните стоки? Даде пример с ток, вода и парно, намаляване на акциза на горивата. Помощ на работещите бедните - необлагаем минимум. Разработват се и няколко варианта за преизчисление на пенсиите.

Друго направление е таван на някои цени. Много ме изненадват думите на някои експерти, които обясняват, че това е отживелица, каза още тя. Даде примери, че в Гърция има таван на печалбите на стоките, в Румъния - на цената на енергията, в Полша - на газа. Премиерът на Испания Педро Санчес предложи таван на цени на храни.

За БСП е важно а има определение за енергийно бедни, както и да се въведат водни помощи.

Тя обясни, че вицепремиерът Асен Василев е възложил сметки за предложенията. Ние сме разумни хора и не поставяме числа, но искаме да се обсъдят конкретни политики, каза още тя.

Снощи разговаряхме на коалиционен съвет, че ще продължим със Закона за колекторите. Приела съм го като лична кауза, защото хиляди хора са притиснати, каза още тя.

Обясни, че предложението на БСП за смесено гласуване- с бюлетина и машина не се приема от останалите коалиционни партньори. Те обаче били уведомени предварително за това предложение, както било разписано в споразумението. Ние допринесохме да се въведе машинното гласуване, видяхме недостатъците - минаха няколко избори. Машинното гласуване изчисти много неща, но доведе до ниска избирателна активност. Това означава ниска легитимност на държавните органи, обясни още Нинова.

Тя обясни, че минималната заплата все още не е обсъждана, но БСП иска тя да се увеличи.

Червените са против и изгонването на руската посланичка Елеонора Митрофанова, защото това означавало скъсване на отношенията с Русия.

БСП е против санкциите и против вето за внос за газ и петрол от Русия. Това ще е тежък удар по икономиката и домакинствата, каза още Нинова.