Соцлидерката Корнелия Нинова оправда ниския резултат на БСП с вредителска кампания срещу партията. Тя обвини опонентите отляво и президента, че действали в предизборната кампания срещу соцпартията и вървели внушения, че резултатът на социалистите ще падне до бариерата, че няма да влезе в парламента и че ще я помете Левицата. По думите на Нинова Левицата била създадена като "гъба-двойник" на БСП с цел не да влезе в Народното събрание, а за да спъне социалистическата партия.

"Планът за убийството на БСП се провали", обобщи тя. 

"Този път тази гъба-двойник беше Левицата, подплатено с много финанси и с подкрепата на служебния кабинет, обвини Нинова, като допълни, че представители на областната управа по места назначени от президента, работели срещу тях. "Това, за което бяха създадени, не да влязат в парламента, а да вредят на БСП, и го постигнаха, може би, защото тези техни 50 хил. гласа бяха взети от БСП", убедена е соцлидерката.

След като обвини бившите си съпартийци, тя ги покани отново в партията.

"Наиграхте се, каквото можахте, навредихте. Отново подновяваме поканата - върнете се в БСП", заяви соцлидерката след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Нинова добави, че в кампанията срещу БСП били хвърлени много пари, а областни управители, като тези на Сливен и Габрово, както и представители на държавната администрация, назначени от президента, работели срещу социалистите и притискали хора да гласуват за Левицата.

Тя подмина темата за оставки на ръководството като маловажна с аргумента, че няма да остане време да работи, ако постоянно обсъжда въпроса за отговорността на ръководството.

"Не мисля, че въпросът за смяна на ръководството стои за 127-и път на дневен ред", заключи тя, след като БСП снижи още резултата си на тези парламентарни избори, макар че беше върната хартиената бюлетина.

Нинова призна, че не се е оправдало очакването за повишена избирателна активност заради връщането на хартиените бюлетини, което беше по предложение на БСП. По неокончателни данни около 114 хил. избиратели на БСП са избрали хартията и почти толкова - около 111 хил. гласоподаватели на социалистическата партия, са предпочели машината.

"За нас е важно, че дадохме възможност за избор. Да, не се оправда очакването за рязко повишаване на избирателната активност, но се показа, че има нужда и от двете, след като половината българи предпочитат така, а другата половина по другия начин", коментира Корнелия Нинова.

"Приблизително запазваме предишния резултат в сложна ситуация", отчете лидерката на БСП.

Нинова все пак призна, че не я задоволяват постигнатите около 9%. "Не плуваме в розови облаци", коментира соцлидерката и се зарече да работи занапред, за да ги вдигне. Този път анализът на представянето на вота на БСП нямало да бъде национален, а област по област, защото някои повишили резултата, а други го свалили. Тя нарече пълен провал видеонаблюдението в секциите.

БСП ще пита с партиен референдум социалистите да си кажат с кого искат да управлява партията и чие правителство да подкрепят депутатите на социалистическата партия, както и какво поведение да следват в 49-ото НС, обяви още Корнелия Нинова.

"Може би беше редно и първият, и вторият да говорят. Но това мълчание втори ден, което е странно, ни кара ние да дадем своята пресконференция. Да дадем думата на първия, като си победител, излез и дай решения, не да мълчиш. Победителите, вторите, да измъдруват какво ще говорят", коментира соцлидерката по адрес на ГЕРБ и ПП-ДБ. "Ние сме пета ПГ и не мисля, че ние трябва да инициираме лидерска среща", добави тя.

"Ще разговаряме с всички, както и досега, и ще разговаряме, за да ги информираме какво решение е взела партията. Питаме си членовете, отиваме при всички парламентарни групи и ги информираме", добави Нинова.

По тази причина Нинова не се впусна в коментари за коалиции и бъдещи конфигурации, но отбеляза спада на бившите си коалиционни партньори от ПП и ДБ. "Вижда се, че в политиката невинаги едно и едно прави две", каза лидерката на БСП относно отлива на гласове за ПП и ДБ.