Към днешна дата числеността на персонала на руските представителства в България е 21 дипломатически служители и двама консулски, както и 16 души административно-технически персонал. Това посочи служебният министър на външните работи Николай Милков в отговор на въпрос за числеността на дипломатическия персонал на Руската федерация по време на днешния парламентарен контрол, предаде БТА.

Милков припомни, че с вербална нота от 28 юни МВнР е информирало посолството на Руската федерация за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в България.

Тази численост следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически, консулски и длъжностни лица и до 25 административно-технически служители, обясни министър Милков.

Той отбеляза, че е бил даден 14-дневен срок руската страна да приведе и впоследствие да поддържа тази численост.

Министър Милков припомни, че въз основа на вербалната нота от 28 юни 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас трябваше да напуснат територията на страната до 24 часа. На 3 юли числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на руските представителства в България бе значително намалена до 21 дипломатически и 2 консулски лица, и 23-ма административно-технически служители, отбеляза той.

По думите му преди тази дата числеността е била общо 116 души във всички дипломатически и консулски представителства в България.

В края на юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков обяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, че България ще отзове 70 дипломати от посолството на Руската федерация в София.

Милков заяви още, че в окупираните украински територии е прекратено изучаването на български език. 

Той обясни, че неделните училища, в неокупираните територии на Украйна, продължават да функционират въпреки трудните условия.

Министър Милков изтъкна, че трябва да е ясна тезата, че не Украйна забранява на българските общности да изучават езика си. По думите му е ясно кой го прави.

Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова добави, че има сигнали от конкретни училища в окупираните територии за това как са премахнати български символи, включително и портрети на исторически личности, добавя БТА.