България няма да отстъпи от защитата на нашата общност в Република Северна Македония, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков.

Заедно с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи той посети във Военномедицинската академия (ВМА) секретаря на организацията "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков, който пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари.

България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и на други подобни деяния със строгостта на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която води до ново насилие, каза Милков.

"Не мога да дам информация за състоянието на пострадалия. Като министър съм тук, за да предам посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин... Казваме не на възраждането на тези черни традиции, които се свързват исторически с Македония - на палежи, стрелби, на насилие над хора. Такива неща нямат място в Европа. Християн и в момента продължава да получава заплахи по интернет", заяви министърът на външните работи.

"Християн Пендиков е пострадал заради идеите си. Един мъж с кауза, който я защитава. Ситуацията не трябва да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това и други подобни деяния със строгостта на закона, за да се приключи с атмосферата на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие", допълни Николай Милков.

Македонският външен министър Буяр Османи осъди остро нападението.

Република Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност за насилието като отговор на който и да е проблем, а най-малко на междуетническия живот.

Силно осъждам нападението на моя съгражданин Християн в Охрид. Току що имахме възможност с моя колега Николай Милков да го посетим и да разговаряме с него, с неговото семейство и да му пожелаем бързо оздравяване, каза Османи.

Секретарят на организацията "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари.