Лидерът на Движение "Русофили" Николай Малинов публикува в своя телеграм канал снимка от вчерашната си среща със Сергей Лавров в Москва. Няколко дни по-рано САЩ посочиха българина в списък със санкции по закона "Магнитски" - тема, която е била обсъдена между него и външния министър на Русия.

В четвъртък двамата са говорили за "работата на приятелите на Русия в България в условията на американски санкции и напредъка в подготовката за създаване на международно русофилско движение", написа Малинов в своя Телеграм.

Преди да отлети затам, той обясни пред журналисти, че по време на срещите си в Русия ще потърси съвет как да процедира и ще анализира какво го очаква. "Америка не ме интересува. Аз не съм ничий шпионин", каза още той.

В мотивите за наложените санкции по "Магнитски", след като бе арестуван и му бе наложена забрана за напускане на страната през септември 2019 г., Николай Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден "Дружба" лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2,5 милиона рубли.

Срещу Николай Малинов у нас върви дело за шпиенаж. Обвинителният акт срещу лидера на "Русофили" беше внесен в съда през юни 2021 г. Той е обвиняем за извършено от него престъпление против Републиката, а именно, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

По думите на Малинов, той вече търпи санкции, след като името му попадна в забранителния списък по закона "Магнитски". Блокирани са му всички банкови карти, както и някои сметки.